TERUG
5 minuti
TheCoffeeBook

K voor koffie

Gepubliceerd op 19 juli 17

 

Koffie is een drank die wordt verkregen door het malen van de zaden van de Rubiaceae planten. De Rubiaceae, genus Coffea, zijn een familie tropische planten met veel verschillende soorten (ongeveer 66). Slechts twee hiervan worden hoofdzakelijk verbouwd en op de markt gebracht: Coffea Arabica en Coffea Canefora, ook bekend als Robusta.

 

Een kopje koffie bestaat voornamelijk uit water, bevat slechts 1 kCal en bevat cafeïne (1,2 > 4%), een molecuul dat het drankje zijn karakteristieke bittere smaaknoot geeft. De cafeïne heeft ook een stimulerende werking en houdt de drinker alert.

 

Een kop koffie bestaat met name uit:

 

0,01% cafeïne

0.05% lipide (Cafestol)

0,05% koolhydraten (glucose, fructose)

0,6% ANDERS: zuren: chlorogeenzuur, kinine, citroenzuur

mineralen: kalium, zwavel en magnesium

Vitaminen: A, E en K.

99,3% water

 

 

CHEMISCHE SAMENSTELLING VAN EEN KOP KOFFIE

Wetenschappelijk onderzoeksprogramma, Nationaal Koffie Fonds

de plant

De koffieplant is een groen blijvende dicotyledon die bloemen en vruchten voortbrengt en groeit in warme klimaten, in de landen tussen de noordelijke en zuidelijke keerkringen. 

Koffieplantages hebben veel water nodig, vooral wanneer de planten vol in het blad staan.

De vrucht is een eivormige steenvrucht. De onrijpe vrucht is groen van kleur, en de rijpe vrucht is fel rood (bij sommige varianten is de kleur intens geel). De koffiebes (ook wel kers genoemd) heeft een externe exocarp (schil) en een endocarp (pulp) die de twee korrels of bonen omhullen. De bonen zijn vervolgens bedekt met een perkament omhulsel (pergamino) en hebben intern ook een zilverachtig foliemembraan.

 

De twee meest populaire soorten zijn:

C come caffè

Coffea Arabica

 

Deze soort vertegenwoordigt 70% van de wereldproductie en heeft een maximum cafeïnesterkte van 1,4%. Als gevolg daarvan is de Arabica kwaliteit aromatischer en zachter van smaak, maar ook iets zuurder.

 

Voornaamste koffieteeltgebieden: Brazilië, Colombia, Mexico, Guatemala, Ethiopië en India.

C come caffè

Coffea Canephora (Robusta)

 

Heeft een hoge cafeïnesterkte (1,7% > 4%), is minder aromatisch, maar wordt gekenmerkt door een bittere nasmaak en een sterke body.

Deze koffie vertegenwoordigt 30% van de totale koffieproductie ter wereld en is over het algemeen goedkoper dan de Arabica-variëteit.

 

Voornaamste koffieteeltgebieden: Vietnam, Indonesië, India, Afrika en Brazilië.

 

BLENDEN

Het is het proces van het combineren van verschillende soorten koffie, gericht op het creëren van verschillende smaken en intensiteiten, met behoud van een constante kwaliteit.

 

Er zijn de volgende soorten blends:

 

100% Arabica: deze wordt gekenmerkt door de zuurgraad, de zoetheid en de meest verfijnde aroma’s (bijvoorbeeld citroen en bloemachtige noten).

 

Arabica en Robusta: de robuuste kwaliteit geeft meer body, een bittere noot en wat pittige accenten van tabak en pure chocolade.

 

HET BRANDEN

Dit is een essentieel proces in de koffieproductie dat de kenmerkende aroma’s bepaalt.

Het bestaat uit het verhitten van de bonen, volgens een specifiek(e) profiel, temperatuur en kooktijd.

 

C come caffè
C come caffè

Productie en marketing

De koffie wordt in verschillende vormen op de markt gebracht:

 

Bonen

Dit is de grondstof die rechtstreeks door de consument wordt aangeschaft.

 

 

Gemalen

De bonen ondergaan een maalproces.

Het maalpunt van de koffie (de korrelgrootte) varieert afhankelijk van hoe de koffie gebruikt zal worden en de druk waarmee het water de drank aan de koffie onttrekt:

• Espresso: fijn gemalen (9 bar druk)

• Mokkapot: medium gemalen (0,6 > 0,8 bar druk)

• Filter: grof gemalen (zwaartekracht)

 

 

Oplosbare en instant koffie

Dit is het droge product verkregen door middel van waterextractie uit gebrande koffiebonen dat vervolgens uitgedroogd wordt.

 

Er zijn twee belangrijke technologieën voor het produceren van oplosbare koffie:

• Vriesdroging: de onttrokken koffie wordt verwerkt door bevriezing en vacuümverpakt

• Dry spray: de onttrokken koffie wordt in een verdampingskanaal gespoten, verkocht in zakjes en is klaar om opgelost te worden in water of melk.

 

 

Enkelvoudige dosering

Dit is het verpakkingssysteem met vooraf ingestelde hoeveelheden en een exact drukpunt om een kopje koffie te bereiden met een capsule of pod.

 

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
V voor verwerking

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
C voor Crema

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor bitter

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor blend

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
K voor koffie

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
E voor espresso

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor branden

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
R voor Robusta

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
M voor malen

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
I voor intensiteit

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER