TERUG
1 minuut
TheCoffeeBook

C voor Crema

Het is het iconische aspect dat espresso onderscheidt van de andere methoden van koffiebereiding, en de dikte moet ongeveer 3 mm zijn, gelijk aan 10% van het totale volume (25-30 ml).

 

Als deze visueel wordt bekeken in de beker, zijn de elementen die een indicatie zijn van de kwaliteit van het mengsel en de bereiding de kleur van de Crema (nuance en intensiteit), de consistentie (compactheid en kwaliteit) en persistentie (de hoeveelheid tijd dat het stabiel blijft voordat het uiteenvalt).

 

De kleur is afkomstig van de karamelisering van suikers tijdens het brandingsproces, terwijl de consistentie en persistentie voortkomen uit de emulsie van eiwitten tijdens de bereiding, en suikers, vetten en andere colloïden met een hoog moleculair gewicht.

 

In het bijzonder is de Crema het resultaat van de emulsie tussen gas (CO2) en oliën die tijdens de extractiefase, door middel van hoge druk, in de filterhouder plaatsvindt. Tijdens deze fase worden, in feite, de wervelende bewegingen van lucht en water gecreëerd bij 88-95 °C en een druk van ongeveer 9 atmosfeer die, door middel van het eerder ingedrukte koffiepaneel, de typische espresso Crema in de beker creëren.

C-come-creama-lancio-03
C-come-crema-lancio-02

Een goede espresso, bereid met een 100% Arabica-blend, wordt gekenmerkt door een compacte en persistente Crema, met een intense hazelnootkleur en roodachtige en glanzende reflecties.

 

Blends samengesteld uit lagere percentages Robusta-kwaliteit, minder rijk aan oliën, hebben in plaats daarvan een donkerdere, meer volumineuze Crema met minder briljante reflecties. 

 

Een Crema van de zojuist genoemde beige tint is een indicatie van koffie-substations, terwijl donkere tinten en reflecties die neigen naar mahonie typisch zijn voor een espresso waar te veel extractie op is uitgevoerd.

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
V voor verwerking

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
C voor Crema

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor bitter

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor blend

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
K voor koffie

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
E voor espresso

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor branden

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
R voor Robusta

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
M voor malen

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
I voor intensiteit

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER