TERUG
Un minuto
TheCoffeeBook

C voor cafeïnevrij

Gepubliceerd op 10 juli 17

Cafeïnevrije koffie wordt verkregen door de cafeïne te onttrekken aan de boon wanneer deze nog groen is. Vervolgens wordt de boon behandeld met processen die vergelijkbaar zijn met die van gewone koffie.

Er worden drie verschillende benaderingen gebruikt voor het onttrekken van de cafeïne: biologische oplosmiddelen (dichloormethaan of methyleenchloride), water, of koolstofdioxide (CO2 in vloeibare of superkritische fase).

 

De eerste twee methoden voor het verwijderen van de cafeïne leiden ook tot het smaakverlies. Het gebruik van de koolstofdioxide-methode zorgt ervoor dat de aromatische kenmerken van de koffie onaangetast blijven. Daarom gebruikt Lavazza deze laatste methode.

 

D come Decaffeinato
D come Decaffeinato

 

Tijdens de eerste fase van het proces worden de bonen bevochtigd met stoom en/of water totdat 30-50% van het vocht wordt verkregen. Vervolgens worden de bonen in een gas-extractie cilinder geplaatst, met gas in superkritische fase: dit gebeurt wanneer de temperatuur en de druk zodanig zijn dat de stof zowel de eigenschappen van een gas als van een vloeistof heeft. Op deze manier verspreidt het zich als een gas met de oplosmiddeleigenschappen van een vloeistof, en wordt de cafeïne op een selectieve manier onttrokken. De koolstofdioxide wordt vervolgens gescheiden van de alkaloïde met behulp van het water. Het wordt dan opnieuw onder druk gebracht en hergebruikt.

 

De cyclus eindigt met het drogen van de nu cafeïnevrije koffie.

 

 

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
V voor verwerking

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
C voor Crema

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor bitter

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor blend

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
K voor koffie

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
E voor espresso

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor branden

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
R voor Robusta

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
M voor malen

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
I voor intensiteit

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER