Java – Indonesië
Mysterie en legende van de Kopi Luwak en oude tradities

Java is het interessantste eiland van Indonesië wat betreft koffiecultuur, dankzij de co-existentie van de hindoe-boeddhistische, oriëntaalse, islamitische en westerse gemeenschappen. Koffie arriveerde pas in 1706 op Java, meegebracht door Nederlandse handelaren die in een tropisch klimaat wilden gaan telen. De eerste gewassen van de Java-variëteit waren een verrassend succes. Een “roest”-epidemie leidde vervolgens tot de voorkeur voor een meer resistente soort. De kostbare, bijna legendarische variëteit “Kopi Luwak-koffie” is exclusief voor het eiland en levert duizelingwekkende prijzen op. Deze kan alleen worden verkregen via het spijsverteringsproces van een civet genaamd Luwak, een klein lokaal zoogdier dat dol is op koffiebessen. De spijsverteringsenzymen hebben een bepaalde invloed op het proces, wat de bittere tonen van de koffie vermindert en het een bepaald aroma meegeven. In Java staat koffie ook centraal in mysterieuze tradities zoals de verering van de witte buffels, een magisch dier waar bananen en koffie aan worden geofferd, en bij begrafenisceremonies waar de overledene wordt begeleid door een kop koffie en een pak lokale sigaretten. Ten slotte is koffie onderdeel van schoonheids- en welzijnsrituelen die gebruikmaken van de cosmetische en therapeutische eigenschappen - massages, scrubs, gezichtsmaskers...

De recepten
Kopi Santen
Koffie met kokoscrème
INGREDIËNTEN
1/2 kokosnoot
1 volle theelepel koffiepoeder
2/3 glas kokend water
1/3 glas kokoscrème
3 theelepels palmsuiker
water waar nodig
Bereiding van kokoscrème

Kies een rijpe kokosnoot die nog vol kokoswater zit, boor een gat door een van de drie bovenste openingen, haal alle vloeistof eruit en zet het aan de kant. Sla met een stevig, zwaar object op het oppervlak van het fruit, draai het rond in de palm van je linkerhand: dit maakt het gemakkelijker voor de pulp om los te komen van de houtachtige schil. Open de schil met een stevige klap en scheid deze van de pulp. Rasp de helft van de vrucht fijn in een kom, bedek de pulp met dezelfde hoeveelheid water, roer goed en filter, knijp het mengsel uit om zo veel mogelijk kokoscrème te krijgen. Zet aan de kant. Koop een blik kokoscrème om het recept eenvoudiger te maken, verkrijgbaar in Aziatische supermarkten.

Bereiding

Giet een volle lepel koffie in een glas en vul tot 2/3 met kokend water, voeg de suiker toe en roer grondig door om het op te lossen. Maak het af door de kokoscrème erin te gieten en serveer.

Varianten

Een kruidige versie, genaamd Bajigur, wordt vaak bereid in West-Indonesië.

Kopi Telur Madu
Koffie met eidooier en honing
INGREDIËNTEN
1 volle theelepel koffie
3 theelepels palmsuiker
1 eidooier
4 theelepels honing
kokend water
Bereiding

Giet 3 theelepels palmsuiker, 1 theelepel koffie en 1 eidooier in een glas, meng goed tot het vloeibaar, maar romig is. Vul tot de rand met kokend water, voeg extra zoetheid toe met 4 theelepels honing, blijf voortdurend roeren om alle ingrediënten te mengen, en serveer warm.