Valeria Mosca

Valeria Mosca is chef-kok, fourageur en directeur van Wood*ing — Wild Food Lab, het eerste voedsellaboratorium ter wereld voor het onderzoeken en vastleggen van voedingsmiddelen uit het wild voor menselijke consumptie. Ze doet mee aan nationale en internationale conferenties over dit onderwerp en geeft advies aan verschillende haute cuisine-instituten wereldwijd. Ze werkt nauw samen met verschillende organisaties, nationaal en internationaal, die zijn betrokken bij onderzoek dat is gekoppeld aan het milieu en duurzaam voedsel, zoals Mountain Wilderness, ERSAF, Legambiente en Nordic-voedsellab. Ze is de schrijfster van ‘Wild Mixology’, gepubliceerd door Mondadori, een boek waarin gastronomische technieken worden toegepast op de mixologie. Hierin worden drankjes gemaakt met uitsluitend wilde, lokale planten en worden innovatieve technieken gebruikt voor het werken met en bewaren van het materiaal. In de herfst van 2017 lanceerde ze de Wood*ing-bar in Milaan, de eerste bar ter wereld gebaseerd op in het wild verzamelde ingrediënten, waar de geserveerde gerechten en cocktails exclusief zijn gebaseerd op voedingsmiddelen uit het wild. Haar nieuwe boek komt in november uit.

Wood*ing – wild food lab is een laboratorium voor het onderzoek van en experimenteren met het gebruik van voedingsmiddelen uit het wild voor menselijke consumptie en voeding. Wij bestuderen, verzamelen, bewaren, analyseren en experimenteren met wilde planten, of de gedeeltes die geschikt zijn voor menselijke consumptie: hoe ze kunnen worden gebruikt, hoe producten kunnen worden gemaakt en hoe ze kunnen worden bewaard. De voedingsmiddelen uit het wild in onze ecosystemen zijn een belangrijke culinaire en culturele grondstof, waarvan het bestaan geen enkele impact heeft op onze planeet. Dit vergeten we heel makkelijk, omdat we zo gewend zijn om ons eten uit de schappen van een supermarkt of het menu van een restaurant te halen, waar het direct beschikbaar is en het geen moeite kost om het te produceren. Het herkennen van het gebruik van deze spontaan groeiende voedingsmiddelen stimuleert ons om onze kennis te vergroten en de plantenwereld te bestuderen, zoals de beschikbare planten en hoe die kunnen worden gebruikt. Dit past bij de ontwikkeling van etnobotanie en leidt tot meer kennis van de complexe manier waarop voedsel aan ons bestaan, de gezondheid van de planeet Aarde en het evenwicht hiervan is gekoppeld. We voeren ons onderzoek met enorme zorg en respect voor de ecosystemen uit, op zoek naar HAALBARE en DAADWERKELIJKE voedselduurzaamheid die meer is dan biologisch, meer dan nul-km, dat bestaat uit de culturele identiteit van plaatsen en tijden uit het verleden en heden, onze sociale geschiedenis en het belang van de spontane biodiversiteit van onze landerijen en de oude tradities die aan onze cultuur zijn gekoppeld. Het verzamelen van spontaan groeiende planten, fruit, zaden en wortels, onderzoek naar de ambachtelijke culinaire technieken van het verleden en de biodiversiteit van onze oude gewassen genereren, na onderzoek, een oneindige database met lokaal genetisch materiaal, organismen, culturele gewoontes en ideeën. Een database die, tegelijkertijd, in staat is om de sterkste aspecten en meest authentieke vorm van onze identiteit te behouden en die, dankzij de rijkheid, ons de mogelijkheid kan bieden voor culinair experimenteren op een hoog niveau, met een duidelijk doel voor het beschermen van het milieu.

Valeria Mosca tijdens Milan Food Week 2018

De andere chef-koks

Ferran Adrià
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Carlo Cracco
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Massimo Bottura
BEKIJK DE BIOGRAFIE