De bron van verandering
Samen met Oxfam, pakt de Lavazza Foundation een van de ernstigste en meest dringende problemen aan: het herstellen van de schade veroorzaakt door de plantenziekte roya.
De uitdaging

In de afgelopen jaren heeft roya, oftewel koffieroest, de koffieplanten in de Dominicaanse Republiek en Haïti beschadigd, waardoor ook de productie grote schade heeft geleden. De nationale productie is met 70% afgenomen en de landen zijn gedwongen om koffie te importeren om te kunnen voldoen aan de lokale vraag.

De doelstellingen
Het verbeteren van de levensomstandigheden van plattelandsgezinnen in de meest kansarme gebieden in het zuiden van Haïti en in de Dominicaanse Republiek, waardoor hun inkomen met ten minste 25% toeneemt en de rol van de vrouwen wordt versterkt.

Het verbeteren van de productiviteit van koffieplantages met 35%.

Het verstrekken van technische en financiële steun aan coöperaties voor een beter beheer van de inkoop en marketing in de Dominicaanse Republiek.

Het bevorderen van de samenwerking en uitwisseling van kennis tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti, waardoor het lokale beleid ter bevordering van de koffiesector en de betrekkingen tussen de twee landen worden verbeterd.


Het antwoord

De Lavazza Foundation, in samenwerking met Oxfam, is gestart met een bi-nationaal project ter ondersteuning van kleine koffieproducenten in de Dominicaanse Republiek en Haïti via coöperaties. Hierbij zijn 2.208 kleine producenten in Haïti en 1.230 producenten in de Dominicaanse Republiek betrokken.

Dankzij dit project zijn er in deze twee landen 8 miljoen koffieplanten herplant in de afgelopen drie jaar.
Georganiseerde activiteiten gericht op het verlenen van technische bijstand en training voor lokale producenten.
Het project heeft steun verleend aan de oprichting van een kleine lokale koffiebranderij in de Dominicaanse Republiek, en traint jonge producenten in het gebruik van technieken voor het branden en verkopen van het product.

Het project gaat nu de tweede fase in met de uitbreiding van de activiteiten in Cuba en de directe deelname van Lavazza-deskundigen in de training van producenten op het gebied van kwaliteit.