Massimo Bottura

“Weten om te gaan met het irrationele: dat is het grootste geschenk van de Italianen.”

Massimo Bottura

U kunt onze koffie in deze restaurants vinden:

Osteria Francescana en Franceschetta58 (Modena)

Het pad dat Massimo Bottura leidde tot erkenning als een van de belangrijkste creatieve figuren in de moderne culinaire wereld begon in 1986 met de opening van Trattoria del Campazzo, in het platteland rondom Modena. Hier trainde Bottura onder de invloed van zijn twee belangrijkste mentoren: ten eerste de rezdora (koningin van het pasta maken) Lidia Cristoni en ten tweede Georges Cogny, een legendarische figuur in de klassieke Franse keuken.

 

In 1994 verkocht Bottura de Trattoria del Campazzo om naar Monte Carlo te kunnen trekken en te werken met Alain Ducasse in het Louis XV. Hier leerde hij niet alleen zijn kennis van technieken verbeteren, maar hij leerde ook de waarde van de samenwerking met ambachtslieden, producenten, veehouders en boeren kennen. Met deze ervaring in zijn achterzak keerde hij in 1995 terug in Italië, waar hij Osteria Francescana overnam.

Massimo Bottura voor de 2018 Lavazza Calendar

Massimo Bottura richtte Food For Soul op om de strijd met verspilling aan te gaan: kantines waar chef-koks overschotten omzetten in gezonde maaltijden voor mensen die deze het hardst nodig hebben. 

ONTDEK MEER

 

De chef-kok raakte betrokken in de uitdaging van het vergroten van het bewustzijn van de gastronomische gemeenschap op het gebied van moderne problemen zoals voedselverspilling en sociale isolatie.

Tijdens de 2015 Milan Expo lanceerde Massimo de Refettorio Ambrosiano, een gemeenschapskantine in een verlaten oud theater in het Greco-district van de stad, waar chef-koks uit de hele wereld konden werken aan het voedseloverschot van de Expositie om deze te veranderen in voedzame, gezonde maaltijden voor mensen die ze het hardst nodig hebben.

Na zijn succes met deze ervaring richtte hij in 2016 met zijn vrouw de non-profitorganisatie Food For Soul op, met als doel het betrekken van meer gemeenschappen in het gevecht tegen voedselverspilling en sociale isolatie. Daarna heeft de non-profitstichting wereldwijd vijf initiatieven opgezet: het Refettorio Gastromotiva in Rio de Janeiro, het Refettorio Felix in Londen, Social Tables in Bologna en Modena en het Refettorio Paris in Parijs.

 

immagine_bottura_01
immagine_bottura_02

Naast zijn iconoclastische herinterpretatie van de Italiaanse keuken in Osteria Francescana, biedt Massimo Bottura de gezellige atmosfeer van een moderne herberg in zijn tweede restaurant, Franceschetta58. Passie en de eindeloze zoektocht naar ingrediënten van topkwaliteit hebben geleid tot de creatie van Villa Manodori, een aanbod van verschillende balsamicoazijnen en extra virgine olijfoliën die wereldwijd in de betere winkels kunnen worden gekocht.

 Op 6 februari 2017 kreeg Massimo Bottura een prestigieus Eredoctoraat in bedrijfsvoering van de Universiteit van Bologna. De decaan, Francesco Ubertini, begon zijn toespraak met de volgende opmerking: “Het werk van Massimo Bottura heeft zich uitgebreid naar ondernemerschap, onderwijs en technologie, en is een een perfect voorbeeld van het promoten van de Italiaanse cultuur en Made in Italy”. Hij was de eerste chef-kok in de geschiedenis van de Universiteit die een eredoctoraat kreeg. Dit werd op 23 april 2018 opgevolgd door een erediploma van de Academie voor de fijne kunsten van Carrara.

Osteria Francescana

Osteria Francescana is een representatie van de passies van Massimo Bottura, een plek waar moderne kunst een inspiratie, een richtlijn en een muze is voor een volledig Italiaanse keuken met drie Michelinsterren.

De andere chef-koks

De Cerea broers
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Igor Macchia en Giovanni Grasso
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Davide Oldani
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Norbert Niederkofler
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Carlo Cracco
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Ferran Adrià
BEKIJK DE BIOGRAFIE