Lorella Fanella

Loretta Fanella, geboren in 1980 in Fiuggi in de regio Lazio, wilde eigenlijk styliste worden.

 

Het was eigenlijk toeval dat ze naar de cateringschool van haar geboortestad ging. Ze realiseerde zich dat haar liefde voor design en vormen ook kon worden uitgedrukt in de kunst van het banketbakken.

 

In 1999 veranderde een stage in het restaurant Antica van chef-kok Fabio Tacchella in haar eerste functie als hoofd voorgerechten en gebak.    

In 2001 bood Carlo Cracco haar de positie als chef-kok aan in het gebakgedeelte van zijn restaurant in Milaan, Cracco Peck. Later verhuisde Loretta naar de Costa Brava voor een maandenlange werkervaring.

Na slechts twee weken haalden Ferran en Albert Adrià haar over om drie jaar in hun restaurant elBulli te blijven. Hier droomde en experimenteerde Loretta Fanella, en zette ze desserttradities op hun kop.

 

In 2006 keerde ze terug naar Italië, vastberaden om thuis de innovatie te introduceren die ze zelf in Spanje was begonnen. In november koos ze het Enoteca Pinchiorri in Florence: binnen een jaar was het restaurant compleet getransformeerd en werd Loretta door de gids van Paolo Marchi geselecteerd als de beste patissier van Italië.


Sinds 2008 heeft ze zich beziggehouden met het trainen van professionals in de sector, en met het samenstellen van het dessertmenu voor verschillende hotels en restaurants. In 2010 werd het boek ‘Oltre’ (Verder dan) uitgebracht, een collectie van 36 recepten met de handtekening van Loretta Fanella.

 

Ze is sinds 2014 Lavazza-merkambassadeur en aan het einde van 2015 had ze een Michelinster in de wacht gesleept.

In 2016 verdiende Ristorante Borgo San Jacopo, waar het dessertmenu de naam van een trotse Loretta draagt, er nog een.

De andere chef-koks

Massimo Bottura
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Dennis Zoppi
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Maurilio Garola
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Ferran Adrià
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Pietro Leemann
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Filippo La Mantia
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Carlo Cracco
BEKIJK DE BIOGRAFIE