Juan Amador

Juan de la Cruz Amador Perez, de volledige naam van de Duitse toprestauranthouder, werd in 1968 geboren in het Zwabische district Strümpfelbach vlak bij Stuttgart.

 

Tussen 1985 en 1988 liep de zoon van ouders uit Catalonië en Andalusië stage als chef-kok bij het Gasthof Lamm in Weinstadt, gevolgd door periodes bij de Alter Wirt in Grünwald en het Schlosshotel Bühlerhöhe in het Zwarte Woud. Juan Amador verdiende zijn eerste Michelinster als chef de cuisine bij het restaurant PETERSILIE in Lüdenscheid in 1993 toen hij 25 jaar oud was en heeft sindsdien elk jaar in de Michelingids gestaan. In 2004 opende de toprestauranthouder zijn eerste restaurant toen hij 35 jaar oud was, het AMADOR in Langen, vlak bij Frankfurt. Dit restaurant kreeg voor het eerst 3 sterren in 2007.  

In 2015 verhuisde de beroemde chef-kok naar Singapore, waar hij in datzelfde jaar het restaurant ALMA by Juan Amador in het Goodwood Park Hotel opende. Het was echter de liefde die hem terugbracht naar Europa. Naar Wenen, om precies te zijn. Al snel werd privégeluk gevolgd door professioneel succes. Amador creëerde een juweeltje voor de gastronomische scene in een historische Grinzing-kelder in het 19e district: het restaurant dat bij de opening de naam Amador’s Wirtshaus & Greißlerei kreeg werd een paar maanden later omgedoopt tot restaurant AMADOR. Dit restaurant geniet grote bekendheid tot ver buiten de grenzen van Oostenrijk en kreeg in het eerste jaar 3 koksmutsen en 2 sterren.

 

In 2019 werd Juan Amador de eerste restauranthouder in Oostenrijk die een derde Michelinster kreeg. Het AMADOR is, volgens de definitie voor 3 sterren van de Michelingids, een bezoek waard vanwege de unieke keuken. Gasten uit de hele wereld hebben deze lokroep niet kunnen weerstaan.  

Zijn ambitie en geweldige discipline liggen zonder twijfel ten grondslag aan het feit dat Juan Amador inmiddels een van de vaste sterren van de hoogwaardige gastronomie is geworden. Hij combineert zijn eigen creativiteit en zijn brede ervaring voor zijn eigen onmiskenbare unieke stijl.

 

De ras-chef-kok is continu bezig met zijn ontwikkeling en blijft verrassen met nieuwe creaties, naast zijn eigen klassiekers. Invloeden uit de hele wereld gecombineerd met regionale ingrediënten verheffen zijn culinaire werk tot een ware kunst.

 

Juan Amador haalt de noodzakelijke inspiratie niet alleen uit zijn talloze reizen, maar ook uit muziek. Zijn beroemde kenmerkende dessert, Brick in the Wall, is bijvoorbeeld geïnspireerd door het Pink Floyd-nummer met dezelfde naam. 

 

Amador hecht niet alleen waarde aan variatie in zijn gerechten, maar ook in elk glas: de wijnkelder van restaurant AMADOR bevat ongeveer 1.200 exemplaren van de beste wijnen uit de hele wereld en een uitgebreide, prestigieuze champagnecollectie. 

 

Juan Amador is sinds 2020 merkambassadeur voor Lavazza. 

Restaurant AMADOR (Wenen) 

Geweldige internationale gerechten zonder compromissen worden in het zonnetje gezet in een historische wijnkelder - zo af en toe verrijkt met regionale quotes van de culinaire schatten van Oostenrijk. “In mijn keuken volg ik geen mode, geen trends. Mijn keuken is als een klein zwartje jurkje – je kunt niks verbergen.” Juan Amador.  

De andere chef-koks

Lorella Fanella
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Pietro Leemann
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Massimo Bottura
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Maurilio Garola
BEKIJK DE BIOGRAFIE

De Cerea broers
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Carlo Cracco
BEKIJK DE BIOGRAFIE

Ferran Adrià
BEKIJK DE BIOGRAFIE