Koffiecake met citroen

MOEILIJKHEID
1H50m

Een recept voor een fijne citroencake, verrijkt met het aroma van koffie.
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 250 g gezeefde bloem 125 g zachte boter 1 liter water
Voor de custard
  • 50 g Qualità Oro koffiebonen 8 dooiers 100 g suiker 50 g maïsmeel 1 liter melk
Voor de citroentopping
  • 4 verse gele citroenen 150 g suiker 4 dooiers 50 g boter 1 vanilleboon
voor de presentatie
  • 1 citroenverbena (groen blad)
Bereiding
Het mengsel

Begin met het mengen van de bloem en de zachte boter met de hand. Voeg beetje bij beetje het water toe totdat u een glad mengsel heeft. Maak een bal met het deeg en leg het op het werkblad. Plaats het deeg in een ronde vorm van ongeveer 30 cm in diameter of in kleine taartvormpjes. Bak 30-40 minuten op 180 °C tot goudbruin.

De custard

Klop de dooiers met de suiker in een kom gedurende 4 minuten tot het mengsel licht van kleur is. Voeg het maïsmeel toe. Plaats de Qualità Oro koffiebonen in een vergiet, dompel de bonen onder in een pan met melk en laat het 5 minuten sudderen. Verwijder de bonen, giet de warme melk op het mengsel en roer. Kook het hele mengsel weer 3-4 minuten, blijf roeren en let op dat het niet overkookt.

De citroentopping

Snijd de citroenen in stukken (met de schil en het sap) en meng deze met de suiker, boter, dooiers en de vanilleboon totdat het een egale consistentie heeft. Laat het mengsel 10 minuten koken om de bittere smaak te verwijderen. Na het koken, filter de custard met een chinois (fijne puntzeef). Voeg de boter toe om het mengsel te zoeten. Laat het afkoelen en rusten in de koelkast.

De presentatie

Vul de basis van de taart met de koffiecustard en maak het af met de citroentopping. Garneer met limoenschil en wat verbena bladeren.

Bereidingswijze

Voor het deeg

Begin met het mengen van de bloem en de zachte boter met de hand. Voeg beetje bij beetje het water toe totdat u een glad mengsel heeft. Maak een bal met het deeg en leg het op het werkblad. Plaats het deeg in een ronde vorm van ongeveer 30 cm in diameter of in kleine taartvormpjes. Bak 30-40 minuten op 180 °C tot goudbruin.

Voor de custard

Klop de dooiers met de suiker in een kom gedurende 4 minuten tot het mengsel licht van kleur is. Voeg het maïsmeel toe. Plaats de Qualità Oro koffiebonen in een vergiet, dompel de bonen onder in een pan met melk en laat het 5 minuten sudderen. Verwijder de bonen, giet de warme melk op het mengsel en roer. Kook het hele mengsel weer 3-4 minuten, blijf roeren en let op dat het niet overkookt.

 

Voor de citroentopping

Snijd de citroenen in stukken (met de schil en het sap) en meng deze met de suiker, boter, dooiers en de vanilleboon totdat het een egale consistentie heeft. Laat het mengsel 10 minuten koken om de bittere smaak te verwijderen. Na het koken, filter de custard met een chinois (fijne puntzeef). Voeg de boter toe om het mengsel te zoeten. Laat het afkoelen en rusten in de koelkast.

 

 

Presentatie

Vul de basis van de taart met de koffiecustard en maak het af met de citroentopping. Garneer met limoenschil en wat verbena bladeren.

 

 

De ideale koffie voor dit recept

Qualità Oro

Zoet en aromatisch

Qualità Oro is de eerste koffieblend van Lavazza. De blend werd uitgebracht in 1956 en wordt al meer dan 60 jaar van vader op zoon overgedragen. Een koffie voor de echte kenner, voor degenen die graag van de kwaliteiten van een fijne blend genieten, elke dag weer.

ONTDEK MEER

Suggesties voor de avondmaaltijd: laat deze recepten u inspireren!

MAGAZINE 1H
Koffie- en fontinakaasrisotto met koffie en kaneelvijgen

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 20m
Ossenhaas op smaak gebracht met koffie

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 2H
Koffiechocoladehoorntjes

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 1H
Zeevruchtensalade op een crème van buffelmozzarella

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Gebraden varkensfilet met knapperig spek en koffie-avocadocrème

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 40m
Koffiecheesecake met honinggelei

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Koffie Granita met ricottacrème

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Panettone met koffiesabayon

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Pompoen en robiola-risotto met worstspiesjes in koffie

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 3H
Koffietaartje

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR