Eieren, champignons en koffie

MOEILIJKHEID
2H

Perfect voor een brunch of een lichte maaltijd met “champignons” verkregen uit de gemalen koffie (koffiedik). Een voorbeeld van hoe koffie na gebruik kan worden getransformeerd en leven kan geven aan iets nieuws.
Ingrediënten
VOOR DE EIEREN
  • 4 Lavazza A modo mio Compostabile Ricco espresso 300 g honingzwammen 300 g champignons 300 g cantharellen 2 sjalotjes 1600 g spinaziebladeren 4 eieren 200 g boter zout en peper
VOOR DE CRÈME
  • 400 g champignons 80 g boter 400 ml melk zout en peper
Bereiding

Snipper de sjalot en snijd alle paddenstoelen in stukjes. Doe de gesnipperde sjalot in een koekenpan met boter en begin te bakken. Voeg vervolgens de fijngesneden paddenstoelenmix toe. Kook alles 6 tot 7 minuten. Schenk na het koken de koffie in de pan. Roerbak in een andere pan de spinazie met de boter, voeg zout en peper naar smaak toe. Bereid de gekookte eieren: kook de eieren gedurende 4 minuten in kokend water en pel ze voorzichtig onder koud stromend water. Zorg ervoor dat het eiwit niet breekt. Voeg een snufje grof zout en een druppel azijn (wit of rood) toe aan het water: hierdoor zijn de eieren makkelijker te pellen.

De crème bereiden

Smelt de boter in een koekenpan, voeg de champignons toe en roerbak gedurende 5 minuten. Voeg melk, zout en peper toe en laat het 6 tot 7 minuten bakken op een laag vuur. Voeg indien nodig wat water toe. Wanneer de melk volledig is geabsorbeerd door de champignons en de champignons klaar zijn, meng het mengsel met een handmixer. Het resultaat is een fluweelzachte crème.

PRESENTATIE

Giet de champignoncrème op de bodem van een bord. Leg wat spinazie op de crème en maak een kuiltje voor het ei. Plaats de champignons rondom het kuiltje en breng alles op smaak met peper en een scheutje olijfolie. Leg het ei in het kuiltje. De schotel is klaar om opgediend te worden!

Bereidingswijze

Snipper de sjalot en snijd alle paddenstoelen in stukjes.

Doe de gesnipperde sjalot in een koekenpan met boter en begin te bakken. Voeg vervolgens de fijngesneden paddenstoelenmix toe. Kook alles 6 tot 7 minuten.

Schenk na het koken de koffie in de pan.

Roerbak in een andere pan de spinazie met de boter, voeg zout en peper naar smaak toe.

Bereid de gekookte eieren: kook de eieren gedurende 4 minuten in kokend water en pel ze voorzichtig onder koud stromend water. Zorg ervoor dat het eiwit niet breekt. Voeg een snufje grof zout en een druppel azijn (wit of rood) toe aan het water: hierdoor zijn de eieren makkelijker te pellen.

 

Voor de crème

Smelt de boter in een koekenpan, voeg de champignons toe en roerbak gedurende 5 minuten. Voeg melk, zout en peper toe en laat het 6 tot 7 minuten bakken op een laag vuur. Voeg indien nodig wat water toe.

Wanneer de melk volledig is geabsorbeerd door de champignons en de champignons klaar zijn, meng het mengsel met een handmixer. Het resultaat is een fluweelzachte crème.

 

 

Presentatie

Giet de champignoncrème op de bodem van een bord.

Leg wat spinazie op de crème en maak een kuiltje voor het ei.

Plaats de champignons rondom het kuiltje en breng alles op smaak met peper en een scheutje olijfolie.

Leg het ei in het kuiltje. De schotel is klaar om opgediend te worden!

 

 

De ideale koffie voor dit recept

Intenso

Intens, vol, harmonieus

Van Midden- en Zuid-Amerikaanse Arabica en Aziatische en Afrikaanse Robusta komt de oosterse geur van een volle espresso met een uitgesproken smaak, kruidige noten en een langdurige nasmaak. Overtuigende intensiteit.

ONTDEK MEER

Suggesties voor de avondmaaltijd: laat deze recepten u inspireren!

MAGAZINE 1H
Koffie- en fontinakaasrisotto met koffie en kaneelvijgen

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 20m
Ossenhaas op smaak gebracht met koffie

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 2H
Koffiechocoladehoorntjes

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 1H
Zeevruchtensalade op een crème van buffelmozzarella

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Gebraden varkensfilet met knapperig spek en koffie-avocadocrème

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 40m
Koffiecheesecake met honinggelei

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Koffie Granita met ricottacrème

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Panettone met koffiesabayon

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Pompoen en robiola-risotto met worstspiesjes in koffie

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 3H
Koffietaartje

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR