TERUG
TheCoffeeBook

V voor verwerking

Gepubliceerd op 08 maart 18

Verwerking is de methode van waaruit, zodra de oogst is voltooid, u de groene koffiebonen krijgt, klaar voor export.

Er zijn drie verschillende systemen:

·      droge verwerking

·      natte verwerking

·      halfgewassen verwerking

DROGE VERWERKING

Dit is de oudste werkwijze, gebruikt in de oudheid in het Midden-Oosten door de Arabieren en nog steeds gebruikt in landen als Brazilië, West-Afrika en Zuidoost-Azië (Vietnam en Laos), waar het droge klimaat tijdens het oogstseizoen het drogen van bessen bevordert.

Bij de droge methode, goedkoper en minder arbeidsintensief, worden de vers geplukte vruchten in dunne lagen verspreid en voor 2 tot 3 weken buiten gedroogd. De blootstelling aan de zon in eerste instantie, en vervolgens de werking van de machine, zorgt voor de scheiding van korrel van de pulp, die nu droog is, en van de twee beschermende membranen.

Op deze manier wordt de zogenaamde “natuurlijke koffie” verkregen, die ongelijkmatig is en wordt gekenmerkt door een groengele kleur voor de Arabica en groenbruin voor de Robusta.

NATTE VERWERKING

Dit is het meest wijdverbreide proces in de landen van Midden-Amerika (Mexico en Colombia), in Afrika (Kenia en Tanzania) en in India. Ontwikkeld door de Nederlanders in 1740, wordt het gebruikt in die landen waar het regenachtige klimaat droge verwerking onmogelijk maakt.

In tegenstelling tot het vorige systeem, is dit systeem meer arbeidsintensief en veeleisend, en moet het uiterlijk op de dag na de oogst worden gestart om fermentatie te voorkomen.

De bessen worden geplukt door een machine die de exocarp van de boon scheidt. De verkregen korrels worden dan voor 1 tot 2 dagen in grote watertanks gefermenteerd, waarbij een substantie genaamd “slijm”, die de boon bedekt, volledig loskomt. Hierna volgt dan de was- en droogfase in de zon of in mechanische drogers. De verkregen koffie, die nog steeds de papieren en zilverachtige laag behoudt, wordt uiteindelijk opgeslagen in goed geventileerde pakhuizen.

Uit dit proces wordt de zogenaamde “gewassen koffie” of “milde” koffie verkregen, bijzonder waardevol omdat het zeer uniform in uiterlijk is: een groenblauwe kleur voor Arabica en groengeel voor Robusta.

B come beneficio_lancio_05
B come beneficio_lancio_06

HALFGEWASSEN VERWERKING

Dit is een vrij recente techniek die in de vroege jaren 90, eerst in Costa Rica en vervolgens in andere landen zoals Colombia en Brazilië werd ontwikkeld.

Onmiddellijk na het oogsten, worden de bessen schoongeplukt en wordt het slijm gedeeltelijk door een machine verwijderd om fermentatie te voorkomen. De bonen worden vervolgens in de zon of in drogers gedroogd om de laatste restjes slijm te verwijderen.

De aldus verkregen koffiebonen worden “halfgewassen” genoemd.

Dit systeem, dat gebruikmaakt van een kleinere hoeveelheid water dan de natte methode, bespaart aanzienlijk op een grondstof die in deze landen zeer belangrijk is.

 

 

 

 

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
V voor verwerking

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
C voor Crema

ONTDEK MEER
MAGAZINE
S voor smaak

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor bitter

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor blend

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
K voor koffie

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
E voor espresso

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
B voor branden

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
R voor Robusta

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER
MAGAZINE
M voor malen

TheCoffeeBook

ONTDEK MEER