De koffie wordt in verschillende vormen op de markt gebracht:
Bonen
Dit is de grondstof die rechtstreeks door de consument wordt aangeschaft.
Gemalen
De bonen ondergaan een maalproces.
Het maalpunt van de koffie (de korrelgrootte) varieert afhankelijk van hoe de koffie gebruikt zal worden en de druk waarmee het water de drank aan de koffie onttrekt:
• Espresso: fijn gemalen (9 bar druk)
• Mokkapot: medium gemalen (0,6 > 0,8 bar druk)
• Filter: grof gemalen (zwaartekracht)
Oplosbare en instant koffie
Dit is het droge product verkregen door middel van waterextractie uit gebrande koffiebonen dat vervolgens uitgedroogd wordt.
Er zijn twee belangrijke technologieën voor het produceren van oplosbare koffie:
• Vriesdroging: de onttrokken koffie wordt verwerkt door bevriezing en vacuümverpakt
• Dry spray: de onttrokken koffie wordt in een verdampingskanaal gespoten, verkocht in zakjes en is klaar om opgelost te worden in water of melk.
Enkelvoudige dosering
Dit is het verpakkingssysteem met vooraf ingestelde hoeveelheden en een exact drukpunt om een kopje koffie te bereiden met een capsule of pod.