TERUG
Coffee Study Program

Koffie met een hart

Studenten van het Coffee Study Program beginnen aan een reis die ze leidt naar de koffieplantages van de Dominicaanse Republiek. Voor Kanika en haar vrienden begint de reis in Turijn, de thuisbasis van Lavazza. 

Met een leeftijd van 24, had Kanika Joshi nog nooit eerder koffie gemaakt met behulp van een espressomachine. Zeker niet in de hoofdstad van de Italiaanse koffie - Turijn.


Ze kreeg de gelegenheid om het te proberen, terwijl ze zich voorbereidde op een openbarende reis die haar, en drie medestudenten van het Coffee Study Program, zou leiden naar het kloppend hart van de koffieplantages en gemeenschappen van de Dominicaanse Republiek.

Deze reis was er een die ‘achterwaarts’ verliep: van het genot van koffie in de straten van Turijn, naar zijn oorsprong op de plantages van het Caribisch gebied.

Daar, in de geboortestad van Lavazza, zegt Kanika, heeft de ervaring van koffie een unieke kwaliteit.

“De koffiecultuur in Turijn is bijzonder. Hier, beleven mensen koffie ‘in het moment’, in plaats van het te gebruiken als een simpele energieboost.”

Voordat het in de iconische Italiaanse espressokopjes wordt geschonken, of in bars over de hele wereld, wordt koffie onderworpen aan onvermoeibaar creatieve werkzaamheden en vakmanschap, zoals Kanika in het Lavazza Training Centre heeft geleerd, een heuse koffieuniversiteit (en, overigens, de plaats waar Kanika haar eerste espressomachine-gebrouwen koffie maakte!).

Maar koffie is meer dan slechts een product. Langs elke stap van de cyclus, van productie tot consumptie, raakt koffie het leven van individuen en gemeenschappen over de hele wereld.

Daarom is MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) een belangrijke waarde waar alle koffiemerken zich op moeten focussen. Gendergelijkheid, waardige werkomstandigheden, eerlijk loon, duurzaamheid: al deze aspecten en meer zijn noodzakelijk om de veerkracht van de koffieproducerende gemeenschappen te stimuleren.

Kanika was verrast om te ontdekken dat Lavazza, door middel van de Foundation, koffieboeren ondersteunt met hulpmiddelen, investeringen en opleiding, ongeacht of zij zakelijke partners worden. Dit, gelooft zij, is de benadering die de wereld nodig heeft.

img_02-csp-kanika
img_03-csp-kanika
“Lavazza investeert niet slechts geld. Ze investeren ook hun hart in wat ze doen.”

De tijd van de studenten in Turijn kwam al snel tot een einde. Volgende halte - het Caribisch gebied.