TERUG
8 minuten
Coffee Study Program

Het planten van de zaden voor een duurzame toekomst

 

Temidden van de bergen van de Dominicaanse Republiek, ervaren de studenten van het Coffee Study Program de lokale productieprocessen in de praktijk. Stuart gelooft dat dit de sleutel is voor de toekomstige generaties koffieboeren. 

 

Koffie stroomt door de aderen van de familie van Stuart. In Oeganda werkte hij samen met zijn oma op de plantage, op de vlaktes van zijn thuisland.

 

Tijdens zijn dagen in de Dominicaanse Republiek voor het Coffee Study Program, heeft Stuart nieuwe inzichten opgedaan voor de kunst van koffielandbouw - een perspectief dat is opgedaan door een berg te beklimmen. 

“Waar ik vandaan kom, met mijn oma, planten we koffie. Maar we planten het op vlak land. Het zien van een goede groei in de bergen was een verrassing.”

 

Stuart en zijn medestudenten zijn in Neiba. Genesteld tussen de bergen en het meer Enriquillo, is deze stad de thuisbasis van een coöperatie voor koffieboeren, waarvan de plantages uitstekend gedijen op de bergketen richting het noorden.

 

Op het eerste gezicht lijken de bergen weinig gastvrij. Wat kan hier nou worden gekweekt? Maar, zoals Stuart ontdekt, het harde werk van de boeren heeft een uitzonderlijk product gecreëerd. 

 

“Deze koffie”, zegt Stuart, “is rijk aan voedingsstoffen en smakelijker dan koffie geteeld op vlak land.”    

 

Maar het nieuwe perspectief van Stuart wordt gevormd door meer dan louter hoogte. Door het heden te onderzoeken, biedt het een glimp in de toekomst, voor andere koffieplantgemeenschappen.

 

Aan het begin van deze reis ging een van de vragen van Stuart over de rol van jonge mensen in de toekomst van koffieproductie.

“Welke rol kunnen jonge mensen in de koffieproductie spelen? Het antwoord is simpel: volg je vader.”
img_02-csp-stuart
img_03-csp-stuart

 

Als jonge generaties van hun ouders leren, door samen koffie te kweken, plukken en verwerken, leggen ze de fundamenten voor hun eigen toekomst - het creëren van een bedrijf dat zowel economisch als ecologisch levensvatbaar is. 

“Koffie is iets voor generaties. Ik hou van de manier waarop gezinnen bij elkaar komen om bij te dragen aan een hoger doel.”