TERUG
Coffee Study Program

Gemeenschap, samenwerking en de wereld veranderen

In de Dominicaanse Republiek, ontmoeten de studenten van het Coffee Study Program de organisaties die proberen om een eerlijke, lonende en duurzame koffiemarkt te creëren.

Jia Yi en haar vrienden denken dat ze misschien een blauwdruk voor positieve verandering kunnen bieden.
Net als de meeste Italianen is Jia Yi niet onbekend met espresso. Als een 21-jarige met een Chinese achtergrond heeft ze de koffiecultuur van de Bel Paese volledig omarmd.
Maar, zegt ze, ze was pas in staat om volledig te waarderen wat er allemaal voor een kopje koffie moet gebeuren, toen ze zich begaf onder de mensen van de Aguacate-gemeenschap, in de Dominicaanse Republiek.
Nadat ze een warm welkom kreeg van de lokale bevolking, met haar drie medestudenten van het Coffee Study Program, besefte Jia Yi dat koffie op plaatsen als deze het levenslicht ziet.

“Een koffieboon moet een ongelofelijke reis maken om een kop koffie te worden!”

Het begint allemaal hier - met het harde werk van de vrouwen en mannen die de koffieplanten verzorgen. Ze oogsten en verwerken de bonen, voordat deze de wereldwijde koffiemarkt opgaan.

Als student van internationale ontwikkeling, weet Jia Yi dat deze markt slechts eerlijk en duurzaam kan zijn als de rechten van boeren, zoals die van Aguacate en Neiba, worden gehandhaafd. Organisaties zoals de Lavazza Foundation doen veel om deze mensen de juiste hulpmiddelen te geven, die zich op hun beurt moeten organiseren en hun stem moeten laten horen. Staten hebben ook een sleutelrol door gedeelde ruimtes voor dialoog te creëren. 

Daarom zijn CONCAFED (Confederacion Cafetalera Dominicana) en CODOCAFE (Consejo Dominicano del Cafe) opgericht.

Als een federatie voor koffieboeren, bood CONCAFED inzichten van onschatbare waarde voor Jia Yi en haar vrienden. Dit was een duidelijk voorbeeld van de manier waarop het bundelen van krachten kan helpen bij de ondersteuning van de veerkracht van de boeren.

jia-img_02-csp
jia-img_03-csp

“De CONCAFED-vertegenwoordigers worden gekozen door de coöperaties”, verklaart Jia Yi. “Ze zijn heel oprecht, spontaan. Zij waren daar aanwezig om de belangen van de boeren te vertegenwoordigen.”

Een betere wereld, zoals de duurzame ontwikkelingsdoelen proberen te creëren, lijkt soms lastig te bereiken. Maar tijdens haar ervaring in de Dominicaanse Republiek, zegt Jia Yi dat ze besefte dat het kan worden gedaan, als we een alomvattende aanpak gebruiken, een die gebruikmaakt van verschillende perspectieven - het soort benadering die de gemeenschap en de coöperaties kunnen bieden.

“De ware kracht ligt in collectiviteit”, zegt Jia Yi. Als boeren zich verenigen in coöperaties, en de stemmen van die coöperaties samenkomen in confederaties, groeit hun invloed.

En het gaat ook verder dan dat: “Als een enkele entiteit, heeft de Confederatie veel meer mogelijkheden”, vertelt Jia Yi ons. “Maar in combinatie met NGO’s en organisaties zoals de Lavazza Foundation, evenals belanghebbenden uit de particuliere sector, heeft het nog veel meer mogelijkheden.”

Bij elkaar komen is de eerste stap naar het bereiken van een duurzame wereld. Net als de koffieboeren in de Dominicaanse Republiek, die, zoals Jia Yi zegt, haar leerden dat:

“We allemaal kunnen proberen te inspireren.”

Volgende week zullen we ontdekken waarom we, volgens Rebecca, gewone zakelijke statistieken waarschijnlijk niet nodig hebben bij het meten van de vooruitgang naar een eerlijke en duurzame wereld.

 

 

 

Inspiratie voor het diner vanavond: wat vindt u van deze recepten?

MAGAZINE 1H
Koffie- en fontinakaasrisotto met koffie en kaneelvijgen

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 20m
Ossenhaas op smaak gebracht met koffie

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 2H
Koffiechocoladehoorntjes

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 1H
Zeevruchtensalade op een crème van buffelmozzarella

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Gebraden varkensfilet met knapperig spek en koffie-avocadocrème

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 40m
Koffiecheesecake met honinggelei

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Koffie Granita met ricottacrème

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Panettone met koffiesabayon

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 15m
Pompoen en robiola-risotto met worstspiesjes in koffie

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR
MAGAZINE 3H
Koffietaartje

MOEILIJKHEID
BEREID HET NU VOOR