TERUG
Coffee Sips

Literaire cafés

Gepubliceerd op 18 juli 17

HET BOEK ALS DRIJFVEER VOOR TRANSFORMATIE

Er is altijd een zeer sterke  band geweest tussen koffie, de culturele identiteit en de literaire productie  van een stad. 

Boeken kunnen worden geïdentificeerd als een van de drijvende krachten achter de transformatie van een stad door de jaren heen. Ze bevinden zich vaak in het hart van de eerste ruimtes waar mensen  samenkomen  en waar de  discussies   onder intellectuelen, filosofen, politici en prominente figuren uit de tijd plaatsvonden. Deze ruimtes waren de  cafés en literaire salons.

Het was onmogelijk om een pagina 19e-eeuwse literatuur of kunstgeschiedenis te schrijven, zonder de naam van een café te vermelden.
P. Bargellini

EEN REIS LANGS DE LITERAIRE CAFÉS

Als koffie kon spreken zou het heel wat kunnen vertellen over de smaak van de vrijheid, de strijd voor de vrije meningsuiting, en de intellectuele activiteiten die aan de wieg stonden van diverse culturele bewegingen.

 

Dit is waar we onze reis beginnen langs de beroemdste literaire cafés in Italië.

 


 

TRIËST

In een haven als  Triëst, een belangrijk podium voor de bloeiende uitwisseling van producten en ideeën, was de aanwezigheid van belangrijke literaire cafés een natuurlijke evolutie voor het beleven van een nieuwe vorm van cultuur.

We zijn  in de Via Battisti 18. Wij staan voor een elegante, gedistingeerde glazen deur. Achter deze deur bevindt zich de ontmoetingsplaats voor Italiaanse en internationale schrijvers zoals Ettore Schmitz, beter bekend als Italo Svevo, Umberto Saba en James Joyce. Dit café werd al snel  het epicentrum van de culturele passie aan het begin van de 20e eeuw.

 

 

 

MILAAN, FLORENCE, ROME

In 1817, tussen  Via Verdi en Via Manzoni, op  slechts een paar stappen van de Duomo, bevond zich één van de cafés die een referentiepunt zou worden voor de intellectuele en politieke scène van  Milaan. Het was de favoriete ontmoetingsplaats van de patriotten tijdens de Vijf dagen van Milaan. 

Op het  Piazza della Repubblica in Florence kunt u wellicht nog aan dezelfde tafel zitten als waar 100 jaar geleden Marinetti  de fundamenten heeft gelegd van het manifest van het Italiaanse Futurisme .

Om de literaire reis te voltooien, vervolgen we onze weg naar Rome, niet ver van de Spaanse trappen, in Via Condotti. Hier treffen we wat ooit bekendstond als  het “Caffè di strada constipa”, geciteerd in 1743 door Giacomo Casanova. Het is niet verwonderlijk dat het oudste literaire café in Italië  in de hoofdstad staat.

 

De manier waarop we met elkaar communiceren en omgaan is door de jaren heen veel veranderd. Maar wat zeker niet verandert, is het genot van een welverdiende pauze, uzelf verliezen in de  bladzijdes van een goed boek  en de warme  streling van een dampende hete koffie.

 

 

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
Literaire cafés

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Een koffie halen, twee betalen

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Geschiedenis van de koffie

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Italiaanse koffie

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Een koffie down-under

Coffee Sips

ONTDEK MEER