TERUG
Coffee Sips

Een koffie halen, twee betalen

Gepubliceerd op 18 juli 17

De eenvoudigste en meest originele manier om je geluk te delen.

UITGESTELDE KOFFIE - DOE EEN GOEDE DAAD TIJDENS HET DRINKEN VAN KOFFIE

Een oude Italiaanse gewoonte heeft zich in de afgelopen 5 jaar over de hele wereld verspreid en wint steeds meer aanhangers: de “caffè sospeso”, of “uitgestelde koffie”.

“Twee koffie, alstublieft. Eén voor mij en eentje uitgesteld”. Dit is hoe de deelnemers aan dit project een kop koffie bestellen. Over de hele wereld zijn er vrijwilligers die dit idee ondersteunen en tijd investeren in de oprichting van websites met informatie en lijsten van etablissementen die meedoen aan het initiatief. Tegelijkertijd worden er interviews vrijgegeven om het “uitgestelde koffie”-project bekendheid te geven.

 

Hoe werkt het? De barista die de bestelling voor twee (of meer) koffie ontvangt, serveert er één aan de klant en noteert de rest als een aanbod voor mensen in nood. Iemand die zich geen koffie kan veroorloven, kan een bar of café binnenlopen, vragen of er een “uitgestelde koffie” is en krijgt er dan eentje gratis.

 

Deze gewoonte ontstond in Napels, de koffiestad bij uitstek, en dateert uit het begin van de 20e eeuw. In een tijd van economische ontberingen, begon iedereen die zich het kon veroorloven met de gewoonte om voor een extra kop koffie te betalen, zodat er een uitgestelde koffie was voor iemand die dit niet kon betalen.

 

 

UITGESTELDE KOFFIE - IEDEREEN WINT

“Wilt u een kopje koffie, meneer?" vraagt de barista. Dat betekende dat het mogelijk was om een gratis kopje koffie te krijgen. De anonimiteit maakt het een stuk gemakkelijker, zowel voor de donor als voor de begunstigde. Zelfs vandaag de dag weet de donor niet wie van zijn aanbod gebruik zal maken, en degene die de uitgestelde koffie ontvangt, weet ook niet door wie deze wordt aangeboden. Iedereen heeft hier baat bij: de donor voelt zich goed door een beetje van zijn geluk te kunnen delen met de persoon die de koffie ontvangt. Deze persoon voelt zich, ondanks zijn financiële moeilijkheden, iets minder buitengesloten. Het etablissement dat deelneemt aan het uitgestelde koffieproject laat zien dat het sociaal bewogen is, wat zeer populair is bij de klanten van vandaag. Kortom, iedereen wint met de uitgestelde koffie.

Van Napolitaanse vriendelijkheid tot een wereldwijd project.

WELKE HORECAGELEGENHEDEN DOEN MEE AAN DIT PROJECT?

De horecagelegenheden die aan dit project deelnemen laten aan hun klanten zien dat ze hieraan meedoen. Om te zien welke horecagelegenheden deelnemen aan dit project, kunt u online informeren, of bezoek de website van  www.retedelcaffesospeso.com. Een andere mogelijkheid is om de bedrijfsleider van uw favoriete café of bar op de hoogte te stellen van dit initiatief. Misschien zijn ze nog niet bekend met het “uitgestelde koffie”-project en biedt dit een buitengewone kans om een goede daad te verrichten tijdens het koffiedrinken.

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
Literaire cafés

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Een koffie halen, twee betalen

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Geschiedenis van de koffie

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Italiaanse koffie

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Een koffie down-under

Coffee Sips

ONTDEK MEER