TERUG
Coffee Sips

Een koffie down-under

Gepubliceerd op 18 juli 17

Het is praktisch onmogelijk om door de straten van Melbourne te lopen zonder de geur van vers gebrande koffie te ruiken

“We hebben nog steeds geen Engels geleerd!”

Het is waarschijnlijk dat de inwoners van Carlton en Fitzroy, twee belangrijke  Italiaanse wijken in Melbourne, zo zullen antwoorden, ondanks dat ze al meer dan 50 jaar in Australië wonen.  De hoofdstad van de staat Victoria is een legpuzzel van culturen, invloeden, inspiraties  en het is niet verwonderlijk dat we hier een aantal traditionele Italiaanse producten vinden. Allereerst: de koffie.

In 2014 hebben web-gebruikers een ranglijst gemaakt van hun favoriete steden op basis van de kwaliteit van de koffie. Rome kwam op de derde plaats, gevolgd door Wenen. De onbetwiste winnaar bleek echter Melbourne te zijn. 

 

Voor ons in Italië staat koffie vaak synoniem voor espresso, maar voor de inwoners van Melbourne is het antwoord op de vraag “wat voor koffie wil je?” een stuk minder voorspelbaar.

Kort zwart, lang zwart, dubbele espresso, cappuccino, plat wit, chai latte, piccolo, mager of met sojamelk.

Dit zijn slechts enkele van de opties waaruit u kunt kiezen. 

 

In Italië is een kop koffie de beste manier om de dag te beginnen of om een maaltijd af te sluiten. Voor een Australiër is een  mok  plat wit de  ideale metgezel  bij een goed boek op een zonnige woensdagmiddag of, waarom ook niet, bij een lekkere pastaschotel.

 

 

Maar waarom is de koffietraditie zo sterk voelbaar in een land zo ver weg?

“Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. 

 De herontdekking van de geuren en smaken van thuis, op een afstand van  meer dan 17.000 km, was een van de belangrijkste prioriteiten voor de vele Italianen die naar deze afgelegen kusten vertrokken. En misschien is dit waarom Melbourne zo’n sterke  koffiecultuur  heeft. Immers, hoe verder van  huis, hoe Italiaanser we ons voelen.” 

Dit zijn de woorden van Jos Turner, een van de meest invloedrijke baristas in de stad en ongetwijfeld een echte koffiekenner.

 

Toeristen houden van Melbourne vanwege de koffie en de koffiecultuur. Er zijn veel koffiebranderijen die zich niet alleen richten op het leveren van kwaliteit, maar die voortdurend bezig zijn met het innoveren van het product en de koffiemachines.
Jos Turner - een van de meest invloedrijke baristas van Melbourne

3 MILJOEN KOPJES KOFFIE PER DAG

Elke dag passeren meer dan 30 ton koffiebonen de haven van Melbourne : genoeg om ongeveer 3 miljoen kopjes koffie te zetten: een  voor elke inwoner  van de stad. 

Het is dus niet verwonderlijk dat twee van de grootste Lavazza evenementen in Australië plaatsvinden: Het Lavazza Italiaanse filmfestival en de Australian Open.

Maar wat is het geheim van het succes van de Australische koffie? Misschien is de koffie juist zo goed omdat deze down-under wordt gedronken.

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
Literaire cafés

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Een koffie halen, twee betalen

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Geschiedenis van de koffie

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Italiaanse koffie

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Een koffie down-under

Coffee Sips

ONTDEK MEER