TERUG
5 minuti
Coffee Sips

Coffee Culture

Gepubliceerd op 18 juli 17

De koffietraditie is diep ingeworteld over de hele wereld, ook al zijn er verschillende bereidingsmethodes.

VAN NOORD NAAR ZUID: EUROPA EN HAAR VEELZIJDIGE KOFFIECULTUUR

Noord-Europeanen zijn gewend om grote hoeveelheden koffie te drinken, maar wel in een enigszins verdunde versie. De Finnen drinken de grootste hoeveelheid koffie per hoofd van de bevolking, met een voorkeur voor licht gebrande blends.

 

In Midden-Europa, bijvoorbeeld in Duitsland, Oostenrijk en Nederland, geven koffiedrinkers de voorkeur aan medium gebrande koffie.

 

De Fransen, Spanjaarden en Italianen houden van een donkere gebrande koffie en drinken verrassend minder koffie dan de Scandinaviërs.

Het maakt niet uit hoe en waar: over ter wereld brengt koffie mensen samen en bevordert de gezelligheid.

VEEL MEER DAN THEE: DE BRITTEN EN KOFFIE

Zelfs in Groot-Brittannië is er een lange koffietraditie: in het midden van de 17e eeuw werden hier de eerste koffiehuizen geopend. Deze serveerden ook thee. Aanvankelijk was thee erg duur en een voorrecht van de rijke hogere klassen. Pas tegen het einde van de 18e eeuw, na een verlaging van de belastingen, werd thee betaalbaar voor de middenklasse en de arbeiders.

Tegenwoordig geven de Britten nog steeds de voorkeur aan thee in plaats van koffie, een traditie die in stand word gehouden met het beroemde theeritueel in de namiddag (“afternoon tea of tea time”). Dit komt waarschijnlijk doordat de koninklijke familie altijd een grote voorliefde voor thee heeft aangetoond. Maar blijkbaar kunnen zelfs in Groot-Brittannië dingen veranderen.

Een artikel in de krant London Evening Standard gedateerd 28 juni 2012 citeert een studie die aangeeft dat 45% van de Britten koffie een hogere sociale status toeschrijft dan thee. 70% van de respondenten met een hoger inkomen zegt de voorkeur te geven aan koffie.

Maar in Groot-Brittannië heeft koffie nog een lange weg te gaan: de Britten verbruiken 2,3 kg koffie per inwoner, per jaar. Iets meer dan een derde van de consumptie per inwoner in Duitsland.

 

 

MET SMAAK: DE CULTUUR VAN DE ITALIAANSE KOFFIE

Italië is het koffieland bij uitstek: hier is de espresso bijna heilig. Als u in Italië een “koffie” bestelt, krijgt u altijd een espresso geserveerd.

 

Espresso wordt de hele dag gedronken, een snelle slok, als een korte pauze, meestal staande aan de bar.

 

Echte espresso wordt in twee of drie slokjes weggedronken. Degenen die behoefte hebben aan meer cafeïne bestellen een “dubbele koffie”, dat wil zeggen een dubbele espresso. In Italië wordt cappuccino van oudsher alleen bij het ontbijt gedronken, meestal vergezeld van iets zoets, bijvoorbeeld een croissant. De melk in de cappuccino wordt beschouwd als een deel van de maaltijd, vandaar dat de consumptie ervan de rest van de dag wordt vermeden, omdat het te vullend zou zijn.

 

Italianen geven de voorkeur aan espresso tijdens de lunch, het diner of zelfs ’s avonds laat. Om hun liefde voor koffie te verzadigen, consumeren Italianen, gemiddeld, ongeveer 5,6 kg per inwoner, per jaar.

 

 

KOFFIECULTUUR IN DUITSLAND

Duitsers hebben ook een zeer intense relatie met koffie, hoewel de Duitse koffiecultuur niet zo sterk is als die van Italië. Iedereen drinkt koffie zoals ze het lekker vinden, op elk moment van de dag, sterk of slap, met of zonder suiker of melk, uit een automaat of gemaakt door een modern espressoapparaat.

 

In een jaar drinken Duitsers ongeveer 6,7 kg koffie per inwoner: 160 liter per jaar, dat wil zeggen ongeveer vier kopjes per dag. Sinds de eerste koffiemachines in 2001 op de markt verschenen, is ook Duitsland overstag gegaan voor de koffie in individuele porties. Sindsdien zijn vele koffiedrinkers, zowel thuis als op het werk, overgestapt op capsules of pod espressomachines die uitstekende, verse koffie bereiden voor elke smaak.


DE NEDERLANDERS EN HUN KOFFIETIJD

In Nederland wordt ongeveer net zoveel koffie gedronken als in Duitsland: ongeveer 6 kg per inwoner, per jaar. Overdag drinken de Nederlanders veel koffie: ’s morgens voor een goed begin van de dag, tussen 10.00 en 11.00 uur is het koffietijd. Koffie wordt ook gebruikt als een opkikker en als een gezellige pauze op het werk. ’s Avonds, na het eten, drinken Nederlanders vaak een Amerikaanse-stijl koffie.

 

Van tijd tot tijd, trakteren Nederlanders zichzelf op een latte of een latte macchiato, beter bekend als “koffie verkeerd”: de naam zegt het al, in plaats van koffie met een scheutje melk, is het melk met een scheutje koffie. Deze drank wordt geserveerd in vrij kleine glazen, en verschilt van de Franse café au lait.

 

 

CAFÉ AU LAIT GEPEPERD MET DE FRANSE “SAVOUR VIVRE”

Geen enkel ander land staat zo bekend als Frankrijk om de “savoir vivre”, de kunst van het leven. Gecombineerd met hun passie voor koffie is dit een belangrijk kenmerk van de nationale cultuur. Met een gemiddelde jaarlijkse consumptie per persoon van 5,6 kg koffie is het land van de liefde en de Eiffeltoren een middelmatige koffieconsument, vergeleken met het oude en het nieuwe continent.

 

Koffie wordt voornamelijk thuis gedronken, bereid met koffiemachines of de Franse pers (plunger koffiezetapparaat), een oer-Franse uitvinding die dateert uit 1900.

 

Ondanks de Franse voorkeur voor een intiemere consumptie worden de koffiebars nog steeds goed bezocht en genieten deze ook een lange traditie in Frankrijk. In een café zal men vaker een café au lait drinken, vergezeld van een croissant of “Franse toast”: geroosterd brood met een paar lepels jam. De Franse café au lait bestaat voor de ene helft uit zeer hete, sterke filterkoffie (of een dubbele espresso), en voor de andere helft uit melk, vaak opgeklopt. De perfecte café au lait wordt gemaakt door de melk en de koffie tegelijkertijd in een dikke kom, bekend als een “bol”, te gieten.

 

Overdag belonen de Fransen hun smaakpapillen graag met een espresso (“petit noir”) of een zwarte koffie (“cafe noir”) soms aangelengd met wat water, bekend als een “lange” koffie.

 

Na het eten bestellen de Fransen vaak een zwarte koffie met een scheutje cognac. Een Café Granit, een zoete en sterke koffie met mokkalikeur, is een ander populair alternatief.

Vandaag de dag is de koffiepauze een ritueel dat Europa en Amerika verenigt.

VS - VAN “GRATIS NAVULLINGEN” TOT VERFIJNDE KOFFIEBLENDS

Amerikanen houden van hun koffie. Van restaurants tot bageltentjes; met een knik van het hoofd wordt uw kop koffie in een mum van tijd bijgevuld.

 

De grote Amerikaanse steden hebben meer koffietentjes dan waar dan ook ter wereld. Ze bieden een grote verscheidenheid aan koffie: met melk, koude koffie, cappuccino, met vanille, en meer smaken dan men zich ooit zou kunnen voorstellen.

 

Desondanks is het jaarlijkse koffieverbruik per inwoner zeer laag: ongeveer 4 kg lager dan het gemiddelde in de landen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

 

Een mogelijke verklaring is dat Amerikanen niet veel tijd besteden aan het ontbijt, of omdat ze liever voor kwaliteit kiezen dan voor kwantiteit.

 

Meer en meer koffiebars verwennen hun klanten met fijne blends. Hier komt nog bij dat de consumptie thuis van individuele koffies en de enorme toename in de aankoop van capsule of pod koffiemachines, in de afgelopen jaren is toegenomen.

 

In Amerika, net als in Italië, is koffiedrinken uitgegroeid tot een zeer aangename en onmisbare dagelijkse gewoonte.

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
Literaire cafés

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Een koffie halen, twee betalen

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Geschiedenis van de koffie

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Italiaanse koffie

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Een koffie down-under

Coffee Sips

ONTDEK MEER