TERUG
40 Hands

Koffie: een waarde om te koesteren

Gepubliceerd op 09 mei 17

 

Alvorens de koffie wordt geserveerd, ondergaat deze een lange reis. Van het zaaien tot aan het espressokopje komen er wel veertig paar handen aan te pas. Achter elk van deze uitwisselingen schuilt een cultuur, een gezicht, een verhaal.

40 Hands is een ontdekkingsreis op zoek naar de mensen die hun leven toewijden aan hun passie voor koffie. We beginnen bij de landen van herkomst. We volgen een pad dat zich ontvouwt door verschillende generaties en tussen de breedtegraden, verenigd door dezelfde waarden: “Respect, toewijding en verantwoordelijkheid, vooral jegens de natuur,” zegt Enrique Mancilla Oyos, een Peruaanse koffieboer die al jaren met ons samenwerkt.

Zijn voorouders verwerkten koffie bij Nagazú, maar in die tijd waren er geen wegen, dus de productie was beperkt tot de behoeften van de familie.

“Toen kwam ik,” vertelt zijn zoon Abel, “en Lavazza arriveerde bijna tegelijkertijd en ondersteunde ons om het productieproces te verbeteren, door de apparatuur en kennis te verstrekken die we nodig hadden”.

 

De harmonie tussen boeren en het land is essentieel
Do Thanh Dinh – De vicepresident van het “Boerencollectief Quang Tien Buôn Ma Thuôt” – Vietnam

 

Koffie is een passie die sinds 1895 onderdeel van ons leven is. Dit geldt ook voor veel andere gezinnen die altijd koffie hebben verbouwd. Respect voor de geschiedenis en waarden van deze beschermers van de aarde is ongetwijfeld een plicht. Net zoals het onze plicht is om de nieuwe generaties te helpen hun vaardigheden en tradities te uiten.

 

De Lavazza Foundation heeft ons voorzien van infrastructuur, helpt ons, en heeft oplossingen gevonden voor koffieproblemen, klimaatverandering en ziekten die de koffieplanten kunnen besmetten. De Lavazza Foundation draagt ook bij aan de ontwikkeling van nieuwe dorpen.
Sri H.M. Lokesh

 

Koffie is altijd de sociale drank bij uitstek geweest. Koffie heeft de macht om mensen bijeen te brengen, zodat we verhalen en dromen kunnen delen, zoals die van pater Peter Kilsara, directeur van de Mese Ring School in Kirua, Tanzania.
“In bijna heel Afrika geldt dat als je de jongsten de kans geeft om te studeren en te leren, je ze een kans geeft om te leven en te groeien. Voor mij persoonlijk betekent het ook dat ik mijn droom waar kon maken.”

Caffè: un valore da coltivare
Caffè: un valore da coltivare

 

We ontmoetten pater Peter tijdens de productie van ¡Tierra!, een duurzaamheidsproject uitgevoerd in samenwerking met de NGO Rainforest Alliance, dat tot doel heeft koffie te produceren die 100% afkomstig is van duurzame landbouw. Hij nam contact met ons op: “We stelden onszelf voor aan Lavazza als een gemeenschap van kleine koffieproducenten. Vanaf dat moment werden we onderdeel van ¡Tierra!: een project dat zowel de kwaliteit van de koffie als de productie verbetert. Productie-installaties zijn ontwikkeld om de verwerking te verbeteren en te vereenvoudigen. Tegelijkertijd zijn er ook huizen, een ziekenhuis en een school gebouwd. Nu kunnen de boeren niet alleen zelfstandig werken en een betere kwaliteitskoffie verbouwen, ze krijgen ook concrete steun voor het onderwijs van hun kinderen.”

 

lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgsx-2-d
lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgdx-2-d

 

Het verbouwen van koffie gaat verder dan het productieproces: Het is een ritueel, een ambacht, een culturele essentie en een inkomstenbron voor duizenden mensen over de hele wereld. Achter elk espressokopje dat wordt geserveerd, vindt u de toewijding van degenen die van koffie hun leven hebben gemaakt. Een passie die van generatie op generatie wordt overgedragen.

 

Ik heb mijn vader te danken voor mijn liefde voor de koffie. De teelt is een daad van liefde: we kijken naar hoe de zaden groeien, bloeien en vruchten voortbrengen. Ik hoop dat ik deze traditie later ook aan mijn kinderen kan doorgeven.
Edivaldo Bocardi Lumbari

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
Ex Machina: mijmeringen over koffiemachines

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Turks of cezve

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Napolitaanse koffiemaker

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Koud gebrouwen koffie

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Sifon

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Espresso

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
AeroPress

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
De “Born Social”-campagne

Coffee Culture

ONTDEK MEER
MAGAZINE
De Earth Defenders: Achter de lens van de verdedigers van de Aarde

Coffee Culture

ONTDEK MEER