TERUG
8 minuti
40 Hands

Asnakech en het groene goud

Gepubliceerd op 16 maart 17

Mijn naam is Asnakech Thomas Biene en ik ben een koffieteler. Ik hou van mijn werk en het is een eer om dit in Ethiopië te doen, waar het allemaal begon.

 

 

Koffie werd hier, in dit land, voor het eerst ontdekt. Het werd een inkomstenbron voor de inwoners, lang voordat het zich verspreidde over heel Afrika en de rest van de wereld. Net als toen is koffie nog steeds een manier om een betere sociale positie te bereiken, om onze positie radicaal te veranderen. Dit is de reden dat ik samenwerk met een aantal verenigingen en bedrijven, waaronder Lavazza, om boeren te ondersteunen, kennis over te brengen en mijn grote passie over te dragen.

Het klinkt misschien vreemd, maar ik praat met mijn planten, ik kan ze begrijpen. Elke dag is er weer een nieuwe uitdaging. Ik hoor hoe ze me roepen in de ochtend: “lieverd, ik heb wat voedsel nodig” of “alsjeblieft, kan iemand voor mij zorgen.” Elke plantage moet goed worden gesnoeid, de gedroogde takken moeten worden afgesneden en de grond moet schoon worden gehouden, vrij van gras. Ik gebruik alleen natuurlijke meststoffen, zoals compost, die de plant gezond houden en zorgen voor glanzende bladeren en grote, ronde vruchten.

 

 

 

Koffie is zo diep geworteld in onze tradities dat het als een goed voorteken wordt gezien.

Als iemand die op zoek is naar een vrouw een huis binnenloopt waar zojuist koffie wordt geserveerd, betekent dit dat hij op de juiste plek is en dat het een voorspoedig huwelijk zal zijn.

Hetzelfde geldt voor verzoeningen: bij een langdurige ruzie tussen mensen, sturen families hun diplomaten om de zaak op te lossen. Als bij het betreden van het huis de Abol Bunna, “de koffie die net aan de kook is”, klaar is, kan er vrede worden gesloten en komt er een eind aan het meningsverschil.

 

Asnakech e l'oro verde
Asnakech e l'oro verde

 

Voor mij staat koffie synoniem voor geluk; kijk maar naar de gezichten van mijn volk, ze glimlachen, zelfs als ze moe zijn.

Het is een gezonde drank, het geeft energie en brengt mensen nader tot elkaar, het zorgt ervoor dat ze samen aan tafel zitten, verenigd.

Hier noemen we het groen goud of de ruggengraat van ons land, daarom moet Afrika ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot deze unieke drank.

 

 

Mijn doel is ervoor te zorgen dat de Afrikaanse koffie nummer één wordt in de wereld; om deze reden zal ik blijven verbouwen zo lang als ik leef. Ik hou van koffie en ik zal het blijven verbouwen totdat ik mijn laatste adem uitblaas, in de wetenschap dat ik heb bijgedragen om mijn land en andere continenten een kwaliteitsproduct te geven. Immers, alle vormen van uitmuntendheid zorgen voor een betere wereld.

 

 

 

*Asnakech Thomas Biene is one of the protagonists of the 2015 Lavazza calendar – Earth Defenders.

Wij hebben andere artikelen gevonden die u wellicht interessant vindt...

MAGAZINE
Ex Machina: mijmeringen over koffiemachines

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Turks of cezve

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Napolitaanse koffiemaker

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Koud gebrouwen koffie

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Sifon

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
Espresso

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
AeroPress

Coffee Hacks

ONTDEK MEER
MAGAZINE
De “Born Social”-campagne

Coffee Culture

ONTDEK MEER
MAGAZINE
De Earth Defenders: Achter de lens van de verdedigers van de Aarde

Coffee Culture

ONTDEK MEER