1996
1998

1997

De twee zielen van koffie

by Albert Watson

Albert Watson

Geboren in Edinburgh, Schotland, studeerde hij grafisch ontwerp aan het Duncan van Jordanstone College of Art and Design in Dundee, alsmede film en televisie aan het Royal College of Art in Londen. In 1970 verhuisde hij naar de Verenigde Staten met zijn vrouw Elizabeth. Zijn eigenaardige stijl trok uiteindelijk de aandacht van de Amerikaanse en Europese modetijdschriften. In 1975 won Albert een Grammy Award, en in 1976 behaalde hij zijn eerste commissie voor Vogue. Hij publiceerde vele boeken en organiseerde diverse persoonlijke tentoonstellingen in vele musea en galerieën. Watson heeft ook honderden succesvolle reclamecampagnes gedaan, evenals het regisseren van vele tv-commercials. 

Het industrietijdschrift, Photo District News, verkoos hem als een van de 20 meest invloedrijke fotografen aller tijden. Hij won verschillende prijzen, waaronder de Lucie Award, drie ANDY Awards, de Royal Photographic Society’s Centenary Medal en een Grammy Award (voor de cover van een Mason Profitt album).

In 1997 werd de kalender toevertrouwd aan de visie van Albert Watson die ervoor koos om "de twee zielen van koffie" in beeldvorm te vertegenwoordigen. De drank is een mix van niet alleen zoetheid, warmte en comfort, maar ook van kracht, vitaliteit en opwinding. De fotograaf vangt de geest van koffie door zijn dubbele aard in een vrouw te vertegenwoordigen die soms engel, soms duivel is. Gedurende zijn uitgebreide fotografische carrière, waaronder portretten, modereportages, landschappen en snapshots van het dagelijkse leven, maakt Albert Watson gebruik van verschillende stijlen en technieken. Hij heeft ook honderden commercials en muziekvideo’s gemaakt.

JANUARI - FEBRUARI

MAART - APRIL

MEI - JUNI

JULI - AUGUSTUS

SEPTEMBER - OKTOBER

NOVEMBER - DECEMBER