Syrië
Een koffie... “voor altijd”

Als u rondloopt in een Syrische stad, zult u vaak gigantische reproducties van koffiepotten zien, omdat de Syriërs koffie zien als onderdeel van hun levensstijl, en dit is een manier waarop ze dat willen laten zien. De koffie wordt altijd opgediend bij belangrijke gelegenheden: van bijeenkomsten voor huwelijken met potentiële vrouwen tot reinigingsrituelen en begrafenissen. Het ritueel voor koffiedrinken kan zelfs een gewoon bezoek aan een Syrisch huis veranderen in een plechtige gelegenheid. Net als in Egypte, wordt koffie in Syrië gemaakt met gesuikerd water, en daarom moet u voor het opdienen uit zien te vinden wat uw gasten het liefst hebben, en indien nodig verschillende potten met een verschillende zoetheid maken. Bittere koffie is gereserveerd voor begrafenisplechtigheden, omdat de afwezigheid van suiker de sombere toon van de gelegenheid weerspiegelt. Soms, als mensen zich zorgen maken over de toekomst, zetten ze de lege kop ondersteboven op de schotel, en wachten ze tot het koffiedik een patroon vormt, dat ze vervolgens “lezen”. Hoewel het opdienen van koffie een aangename plicht is voor de gastheer, wordt ook van de gasten verwacht dat deze adequaat reageren: het magische woord is Daïmé, wat betekent “voor altijd”, om de hoop te uiten dat het huis waar de koffie werd geserveerd altijd zo gul zal zijn.

De recepten
Kahwa
Turkse kardemomkoffie
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
2 dl water
4 volle theelepels koffie gemengd met kardemom
Suiker naar smaak (optioneel)
Bereiding

Doe het water in een Turkse koffiepot, voeg de suiker en het koffiepoeder toe, en roer voorzichtig. Zet de koffiepot op het fornuis en breng het aan de kook. Wanneer de koffie begint te borrelen en aan de bovenkant schuimig is, verwijder de koffie dan van het fornuis. Doe met een theelepel een deel van het schuim in vier kopjes. Zet de koffiepot een paar seconden terug op het fornuis, maar laat het niet koken. Giet de koffie voorzichtig in de kopjes om te voorkomen dat het koffieschuim zijn volume verliest. Het is goede etiquette om geen suiker toe te voegen nadat de koffie heeft gekookt, zodat het overblijfsel dat zich op de bodem van de pot vormt niet wordt verstoord. De suiker zal aan het water moeten worden toegevoegd voordat de koffie wordt toegevoegd. Dit betekent dat je een koffiepot nodig hebt voor elk type koffie: zonder suiker (murrah), weinig suiker (mazboutah), of zeer zoet (hilweh).


Baklava
Oosters bladerdeeg met gedroogd fruit
INGREDIËNTEN
500 g filodeeg
175 g gesmolten boter
120 g natuurlijke Aleppo-pistachenoten, gehakt
INGREDIËNTEN VOOR DE VULLING
1 kg natuurlijke gehakte Aleppo-pistachenoten
1 theelepel rozenwater (optioneel)
Voor de suikersiroop (atar)
500 g suiker
370 ml water
1 theelepel citroensap
1 theelepel oranjebloesemwater
1 theelepel rozenwater
Bereiding

Smeer een rechthoekig bakblik van ongeveer 25 x 30 cm in met boter. Plaats een laag van 5-7 vellen filodeeg in het blik, en smeer met een kwast de gesmolten boter er bovenop. Strooi de gehakte pistachenoten over de laag en dek af met 5-7 vellen filodeeg. Smeer weer gesmolten boter op de bovenkant. Snijd het met een zeer scherp mes in diamantvormen. Plaats het blik in de oven op een temperatuur van 150 °C en laat het ongeveer 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Los in de tussentijd de suiker op in het water met het citroensap en kook dit ongeveer 15 minuten, voeg het bloemenextract toe indien gewenst. Zodra het filodeeg klaar is, verwijder het uit de oven en giet de hete siroop over de bovenkant, zodat het filodeeg alle siroop absorbeert. Strooi gehakte pistachenoten over de bovenkant en serveer met een kopje Turkse koffie op smaak gebracht met kardemom.