Beiroet - Libanon
Beiroet: Eén stad, één wereld van koffie

In Beiroet, een kosmopolitische, verwesterde stad, wordt koffie op alle mogelijke manieren geserveerd: van Arabisch-Bedoeïenen-afkooksels tot Turkse infusies, kruidige koffie en Amerikaanse koffie, espresso en witte koffie (die geen koffie bevat en voor iedereen is bedoeld die niet tegen cafeïne kan). Ver buiten de steden, overleven de tradities van de individuele gemeenschappen, zoals de bizarre koffie die wordt verkregen door eikels te roosteren of de Zuid-Amerikaanse mate-infusie, geïmporteerd door emigranten na hun terugkeer uit Brazilië. Hoewel de historische cafés niet meer bestaan in Beiroet, en meerdere malen herbouwd werden na de vele conflicten (met uitzondering van het Gemmayzeh-café, waar kunstenaren, intellectuelen en oudere backgammon-spelers bij elkaar komen), zijn er in Tripoli nog steeds enkele voorbeelden van populaire cafés in de oude stijl te vinden, waar Turkse koffie wordt gedronken tussen wolken waterpijprook. Straatkoffieverkopers bieden voorbijgangers Turkse koffie aan bereid in kleurrijke draagbare keukens, of koffie in de Westerse stijl geëxtraheerd uit espressomachines gemonteerd op driewielers en karren, of koffie uit de strikte Arabische traditie, gegoten uit grote metalen kannen met ingebouwde verwarming bij de basis.

De recepten
Witte koffie
Witte koffie
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
4 theelepels natuurlijk oranjebloesemwater
4 espressokopjes bronwater
suiker of honing naar smaak
Bereiding

Kook het water in een kruik, voeg suiker of honing toe terwijl het warm is en roer om het op te lossen. Giet afzonderlijk het oranjebloesemwater in de espressokopjes en vul deze tot de rand met het gezoete water. Serveer voor een rustgevend effect de warme drank aan het einde van een maaltijd of voor het slapen gaan.


Mouhallabieh
Oranjebloesemwater-flan
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
1 liter volle melk
4 eetlepels rijstmeel
150 g suiker
100 g Aleppo-pistachenoten, gepeld en ongezouten
2 eetlepels natuurlijk oranjebloesemwater
Bereiding

Verhit de melk in een pot. Los het rijstmeel afzonderlijk op in een beetje koude melk en giet het in de ketel; roer voorzichtig en blijf koken totdat het mengsel begint in te dikken en een vastere vorm begint te krijgen. Voeg op dit punt de suiker toe en roer goed tot het volledig is opgelost. Voeg het oranjebloesemwater toe wanneer het mengsel begint in te dikken, en roer het een laatste keer door alvorens het in de flanvormen te gieten. Rond af met een besprenkeling van gehakte pistachenoten en serveer gekoeld als dessert.