Egypte
Caïro, ’s werelds eerste koffiehoofdstad
De consumptie van de koffie ontwikkelde zich in Egypte dankzij het broederschap van de Islamitische Sufi-mystici die het tijdens hun gebeden gebruikten. De drank kreeg spoedig een sociale en culturele rol: tegen het eind van de 17de eeuw, had Caïro reeds 643 bayt qahwa, koffiehuizen die culturele centra en ontmoetingsplaatsen werden. Zelfs vandaag de dag is koffiedrinken een belangrijke sociale gelegenheid voor de Egyptenaren, binnen alle niveaus van de samenleving. In veel gevallen wordt een koffiehuis een soort van literaire cirkel of politieke club, maar de rustige, comfortabele sfeer maakt het ook een ideale plek om zaken te doen, en in feite kunnen veel koffiehuizen in markten worden gevonden, waar de handelaren elkaar ontmoeten om te onderhandelen. In Egypte, net als in Syrië, moet je bij het bestellen van koffie ook zeggen hoeveel suiker je het liefst hebt, omdat gesuikerd water bij de voorbereiding wordt gebruikt. U kunt kiezen uit mildzoet (arriha), gemiddeld zoet (mazboot), of heel zoet (ziyada): bittere koffie (sada) is gereserveerd voor droevige gelegenheden, zoals begrafenisplechtigheden.
De recepten
Kahwa bl baharat
Kruidige Turkse koffie

Een kruidige versie van de klassieke Turkse koffie, typisch voor de Egyptische stad Alexandrië.

INGREDIËNTEN
2,5 kg gebrande en gemalen Turkse koffie
100 g groen kardemompoeder
50 g nootmuskaatpoeder
25 g kruidnagelpoeder
10 g verkruimelde hars (maska)
3 espressokopjes water
suiker naar smaak
Bereiding

Bereid het mengsel, en roer alle droge ingrediënten zorgvuldig door elkaar. Voeg in een Turkse koffiemaker (kanaka) drie kopjes koud water, drie volle theelepels van het kruidige koffiemengsel en suiker naar smaak toe. Meng dit goed en plaats op het vuur tot de koffie begint te koken en een schuim van gemalen koffie zich op het oppervlak vormt. Serveer onmiddellijk, distribueer een paar lepels schuim in elke kop en giet er vervolgens onmiddellijk de koffie in.


Basbousa bil loz
Zoet amandelgriesmeel

Dit is een van de favoriete desserts van Egyptenaren, gemaakt met griesmeel (simeet), bij voorkeur geserveerd bij het ontbijt met koffie, en eventueel met toegevoegde room (eshta) of jam.

INGREDIËNTEN
1 kopje griesmeel
1 kopje amandelen
180 g boter
Een handvol gepelde zoete amandelen
Voor de stroop (sharbaat)
3 kopjes water
2 kopjes suiker
1 citroen, geperst
Bereiding

Bereid een siroop door het water en suiker voor een paar minuten met het citroensap te koken. Hak ondertussen de amandelen fijn en rooster deze samen met het griesmeel voor ongeveer vijftien minuten in de boter, totdat de ingrediënten net bruin beginnen te worden. Plaats het mengsel in een beboterde metalen schotel, spreid het grondig glad uit over het oppervlak, en bak tot het goudbruin is op 180 °C. Haal uit de oven en giet de kokende siroop eroverheen.