De archeologische locatie
Tijdens de opgravingswerkzaamheden voor het nieuwe Lavazza Corporate Management Centre ontdekten archeologen op de hoek tussen Corso Palermo en Via Ancona de overblijfselen van een kerk. Deze dateert uit het vroege christendom en was oorspronkelijk gebouwd op een necropolis die ooit op dezelfde locatie stond.
In samenwerking met Cino Zucchi-architecten werd het Nuvola-project aangepast om deze verrassende en belangrijke ontdekking te kunnen beschermen. De kerk, met een enkel schip met afmetingen van 12,70 m bij 20 m, heeft een reeks van graven, zowel binnen als buiten de grenzen. Het dateren van het complex is lastig, maar de architectonische kenmerken suggereren de periode tussen de tweede helft van de 4e eeuw en de 5e eeuw na Christus. Het is mogelijk de kerk gewijd aan de Heilige Secundus de martelaar, waarvan de relikwieën aan het begin van de 10e eeuw naar de binnenkant van de stadsmuren werden verplaatst, onder de dreiging van een Saraceense invasie.
Het geïdentificeerde archeologische gebied is 1.600 m² groot, waarvan 400 m² is gelegen onder het nieuwe Lavazza Corporate Management Centre. Een glazen zone op straatniveau en schilderachtige verlichting zal voorbijgangers in staat stellen om de overblijfselen van de basiliek te bekijken.
Lavazza, de stad Turijn en de Soprintendenza Archeologia del Piemonte hebben in juli 2014 een overeenkomst getekend om de archeologische locatie te ontwikkelen en verbeteren. Om te zorgen voor een effectieve preservering van het gebied, is een metalen deksel met houten panelen ontworpen, behandeld met een dichte maar licht plantaardige coating om de archeologische site te beschermen tegen de zon en om de afvloeiing van regenwater eenvoudiger te maken. Een pad met informatieve borden geeft het publiek de mogelijkheid om de locatie langs de Via Palermo en op de hoek met de Via Ancona te bezoeken.