TERUG
12 minuten

17 fotografische portretten, 17 ambassadeurs, 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: de Lavazza-kalender wordt een artistieke megafoon voor de 2030 planeetbeschermingsuitdaging van de VN.

29 november 2017 • Zakelijk

Lavazza-kalender “2030 Wat doet u?” vandaag gepresenteerd:
Massimo Bottura, Jeremy Renner, Alexandra Cousteau, Andre Agassi en Carlo Petrini zijn enkele van de 17 ambassadeurs voor duurzaamheid, die, in de artistieke portretten van fotograaf Platon, alle burgers, instellingen en bedrijven aanmoedigen om te werken aan het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.
    

 

 

Milaan, 29 november 2017 - En u, wat doet u? De vraag die de Lavazza-kalender voor 2018 stelt is direct en ongefilterd, en het resoneert krachtig in de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Deze vraag herinnert ons er allemaal aan dat 2030 - de uiteindelijke deadline die de VN heeft vastgesteld voor de transformatie van de planeet tot een duurzamere plek - niet ver weg ligt. Eigenlijk is 2030 er al in de 17 fotografische portretten van Platon voor “2030 Wat doet u?”: de nieuwe Lavazza-kalender is de eerste artistieke megafoon voor de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) voor het wereldwijde scenario. Deze worden besproken door de concrete inzet van 17 duurzaamheidsambassadeurs, mannen en vrouwen die vastbesloten zijn om voedselafval om te zetten in een maaltijd voor de allerarmsten onder ons en een plastic fles in een gemeenschappelijke bron van licht, om kinderen onderwijs te bieden, kansarme jongeren te trainen en gemarginaliseerde vrouwen werk te bieden, de zee en de biodiversiteit te beschermen, klimaatverandering aan te pakken, en te strijden voor een economie gebaseerd op de natuur en het leven. 

 


 Wat doet u? Van de chef-kok Massimo Bottura tot de Amerikaanse acteur Jeremy Renner. Van de belangenbehartiger van de waterproblematiek, Alexandra Cousteau , tot de oprichter van Slow Food,  Carlo Petrini. Van tenniskampioen Andre Agassi  en  Jeffrey Sachs, directeur van het VN-netwerk voor duurzame ontwikkeling, tot de initiatiefnemer van The Blue Economy Gunter Pauli en Rainforest Alliance medeoprichter Daniel Katz. De 17 foto’s van Platon zijn portretten die graven in de ziel van de 17 protagonisten en een ieder van ons, die ons de onontkoombare vraag stelt - 2030 Wat doet u? - en herinneren ons aan hoe dichtbij 2030 is, terwijl de weg naar het bereiken van de 17 doelstellingen nog steeds een zware strijd is. Dus, de Lavazza-kalender voor 2018 - het resultaat van een creatief project van het Armando Testa-agentschap - is een oproep de strijd aan te gaan, in de eerste plaats individueel, en vervolgens collectief. 

 

“De vraag achter de titel van de Lavazza-kalender voor 2018 is direct en opzettelijk provocatief. Wat doet u? Ieder van ons, burgers, bedrijven, politieke en sociale instellingen, wordt opgeroepen om te reageren en hun best te doen om het verschil te maken. De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN zijn de manier om de planeet te beschermen, maar 2030 komt steeds dichterbij en het stimuleren van deugdzame actie vanuit ons allemaal is dringender dat ooit” - zegt Francesca Lavazza, lid van de raad van bestuur van het bedrijf -. “Daarom hebben we besloten om de 17 SDG’s van de VN te steunen en deze voor het eerst op een artistieke manier te interpreteren dankzij Platon, een meester van de hedendaagse fotografie. We willen deze universele verbintenis voor 2030 populair maken, om deze kwesties en hun protagonisten bekend te maken en te verspreiden; dit is de enige manier om mensen, jongeren in het bijzonder, te veranderen in degenen die het verschil gaan maken richting de toekomst. We willen medeverantwoordelijk zijn voor een positieve revolutie, inspireren en het gezond verstand ontwaken, zodat we ambassadeurs worden van de verandering die we in de wereld willen zien”.

 

De ware inspiratie achter de Lavazza-kalender “2030 Wat doe u” is Jeffrey Sachs. Sachs, Professor aan de Columbia University en speciaal adviseur van VN-secretaris-generaal António Guterres over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, is een van de duurzaamheidsambassadeurs die door Platon is geportretteerd, die, samen met zijn vrouw Sonia, doel nummer 17 vertolkt: Samenwerking voor doelstellingen. “Alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties”, zegt Sachs, “hebben de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in 2015 aangenomen, zodat de wereld de groeiende gevaren van milieuvervuiling aanpakt en kan groeien naar een toekomst die er een van welvaart, gezondheid, onderwijs en vrede zou kunnen zijn. Nu, na 2 jaar, zijn we nog ver verwijderd van het bereiken van deze 17 doelstellingen, die zeker ambitieus zijn, maar in 2030 haalbaar zijn: de sleutel is wereldwijde samenwerking, een belangrijk beginsel dat ons allemaal aangaat, niet alleen regeringen, maar ook particulieren, bedrijven, universiteiten en andere spelers op het maatschappelijk gebied. De Lavazza-kalender viert deze wereldwijde inzet en herinnert ons eraan wat er op het spel staat. Mijn hoop, en mijn geloof, is dat het vele anderen kan inspireren om duurzame ontwikkeling te omarmen”.

17 ARTISTIEKE FOTO’S VOOR DE PLANEET

 

Wat doet u? De controversiële vraag die centraal staat in de Lavazza-kalender voor 2018 spreekt u direct aan en dringt door in uw geweten, ongemakkelijk en ongefilterd, dankzij de revolutionaire doelstelling van Platon, een Britse fotograaf en verhalenverteller van Griekse afkomst. Hij wordt over de hele wereld gewaardeerd als de “fotograaf van de invloedrijken”, die de ziel en de menselijkheid van de meest invloedrijke wereldleiders, zakelijke giganten en iconen van showbusiness heeft geportretteerd en vastgelegd. “Met de Lavazza-kalender “2030 Wat doet u?” We willen de schijnwerper”, zegt Platon, op een nieuwe groep culturele helden zetten, waardoor zij alle invloed krijgen die ze verdienen. Met dit project heb ik, in mijn rol als culturele provocateur, gezocht naar een respectvol debat over de kwesties die ons geweten moeten leiden, en het belang van positief leiderschap. Want hier is er geen negativiteit, en worden geen beschuldigingen geuit, er is alleen energie en passie: het is dus een positieve revolutie. Dit zijn 17 buitengewone verhalen, die een bron van inspiratie kunnen zijn en de motor achter een gemeenschap van verantwoordelijke globale burgers kan worden, die worden gemotiveerd door mededogen en een diepgaande dienstbaarheid richting anderen.

 

Het geeft een gezicht aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN en vertelt het verhaal van een voorbeeld, of een inspiratie voor elk doel: dit is de grote uitdaging die Lavazza heeft willen aangaan met Platon, onder de creatieve begeleiding van Armando Testa. “Na drie jaar voor het definiëren van de Verdedigers van de Aarde, de moderne helden die zich bezighouden met het voeden van de planeet op een eerlijke en duurzame manier in Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië, wordt prachtige artistieke fotografie een woordvoerder voor de urgentie van een universele sociale toewijding, die niemand kan negeren. Na Newton, Annie Leibovitz, LaChapelle, Steve McCurry en vele andere meesters van de hedendaagse fotografie, hebben we ons geïdentificeerd met de gevoeligheid van Platon, een verteller en groot kenner van de menselijke ziel, de perfecte vertolker voor het artistiek portretteren van de 17 SDG’s. De 26e editie van de Lavazza-kalender markeert ook een terugkeer, na 16 jaar, van zwart-wit: een behandeling die door de doelstelling van Platon modern wordt; een directe en no-nonsense stijl die onze protagonisten op de meest authentieke manier mogelijk aan ons laat zien. Een zwart-wit dat reflectie, diepgaande introspectie stimuleert, perfect voor een universeel thema, zoals de inzet voor het redden van de planeet”, voegt Michele Mariani toe, uitvoerend creatief directeur van Armando Testa.

DE VERSPREIDING VAN DE VERANTWOORDELIJKHEID

 

Lavazza zal dit, door middel van een geïntegreerd communicatieproject, in de publiciteit brengen via een televisiecampagne met 5 videoverhalen, met sommige duurzaamheidsambassadeurs zoals Jeffrey en Sonia Sachs, Carlo Petrini, Alexandra Cousteau, Massimo Bottura en Andre Agassi. Daarnaast roept de Lavazza-kalender voor 2018 (online beschikbaar via Calendar.lavazza.com) burgers, vertegenwoordigers van instellingen, bedrijven en alle geledingen op maatschappelijk gebied om zich bewust te worden en het bereik van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN tot de mijlpaal van 2030 te vergroten. Vanaf vandaag kunt u, ook dankzij de samenwerking met ASviS, uw betrokkenheid als ambassadeur voor duurzaamheid tonen en uw bijdrage leveren aan de “verspreiding” van de verantwoordelijkheid op social media via de hashtag #2030whatareUdoing

 

 

2030 WAT DOET U?

 

#2030whatareUdoing @Lavazza

DOWNLOADEN
DOWNLOADEN
PDF