TERUG
6 minuten


Lavazza Group: 2016 recordjaar

16-05-2017 • Zakelijk

 

Lavérune, 16 mei 2017 - De Lavazza Group presenteerde op 31 december 2016 het jaarverslag na de goedkeuring van de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening door de Raad van bestuur.

 

 

De geconsolideerde omzet, volgens de Italiaanse GAAP en met een bijdrage van 10 maanden van Carte Noire, bedroeg € 1,9 miljoen, en is toegenomen met 29% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze stijging is gekoppeld aan een organische groei van 4%, die beduidend hoger is dan die van het marktgemiddelde, dat 2% bedraagt. Een sterke boost kwam ook vanuit de overnames in de afgelopen twee jaar; Merrild in Denemarken en Lavazza in Australië werden net als Carte Noire onderdeel van de Lavazza Group.

De Group groeide ook aanzienlijk in buitenlandse markten, die goed waren voor 60,3% van de omzet (van 52,8% in 2015), in het bijzonder dankzij de bijdrage van Frankrijk. Na de overname van Carte Noire, is dit land waar de eerste internationale uitbreiding van Lavazza in 1982 werd uitgevoerd nu het tweede grootste land na Italië, met 500 werknemers en een omzet die momenteel 20% (2016) vertegenwoordigt van de totale inkomsten van de Group.

 

 

“2016 was een buitengewoon jaar voor Lavazza. Met de overname van Carte Noire hebben we de internationale ontwikkelingsstrategie van de Group gelanceerd met de bedoeling om onze onafhankelijkheid en het concurrentievermogen op mondiaal niveau te versterken”, zegt Antonio Baravalle, CEO van Lavazza. “De resultaten bevestigen het totale succes van de integratie van de twee bedrijven die voortvloeit uit onze gemeenschappelijke waarden, van het delen van kwaliteit en een sterke complementariteit tussen de retailmarkt en het verbruik buitenshuis. In 2017 willen we ons blijven inspannen om ons te committeren aan een perfecte integratie, zodat we een van de belangrijkste spelers worden in de koffiewereld, en onze reputatie als een premium Italiaanse producent behouden. Met een grotere organische groeicapaciteit van de markt, verwachten we een omzet van € 2,2 miljard in 2020 te bereiken.”

 

 

Bedrijfsopbrengsten (EBIT) bedroegen € 61,7 miljoen, een toename van 34,1% in vergelijking met € 46 miljoen in het vorige jaar. Wat betreft de percentage-incidentie op de verkoop, blijft de marge in overeenstemming met het voorgaande jaar aanzienlijk. Op basis van dezelfde EBIT-parameter werd in 2016 een groei van meer dan 54% geconstateerd ten opzichte van het voorgaande jaar.

 

 

De winst voor 2016 bedroeg € 82,2 miljoen, wat niet te vergelijken is met het resultaat van 2015, aangezien deze laatste werd gestimuleerd door vermogenswinst van € 822,8 miljoen, gerealiseerd door de verkoop van het aandeelhouderschap in Keurig Green Mountain.

 

 

De netto financiële positie bedroeg € 687,5 miljoen (€ 1.351 miljoen in 2015).

 

 

Lavazza behield haar leidende positie op de Italiaanse markt, met een verhoging van haar aandeel tot 41%, ondanks het feit dat de koffieconsumptie voor het derde achtereenvolgende jaar daalde. Met name het nieuwe productportfolio en een duidelijke productsegmentatiestrategie voor de verschillende klanttypes hebben de introductie van belangrijke innovaties mogelijk gemaakt, in lijn met de huidige trends in zowel Italië als over de hele wereld.

 

 

Met de overname van Carte Noire, werd de Franse productiefabriek van Lavérune onderdeel van het industriële systeem van de Lavazza Group. Deze sluit zich aan bij Settimo Torinese en Gattinara in Italië, als een van de belangrijkste centra waar de producten van de Lavazza Group worden vervaardigd. Een investering van € 16 miljoen is gedaan om de hele fabriek te herstructureren, waardoor deze is gemoderniseerd en opengesteld voor toekomstige ontwikkelingen met hi-tech-productielijnen.

 

 

“Wij zijn een bedrijf dat graag over onze “erfenis” praat, maar we hebben ook een visie voor de toekomst en een passie voor uitmuntendheid. Dit gaf ons de mogelijkheid om Carte Noire en Merrild in recordtijd onderdeel te maken van ons bedrijf”, zegt Marco Lavazza, vicepresident van Lavazza. “We zagen de overname als een verrijking, een wederzijdse kans waar elke partij een aanvulling was op de andere, het mogelijk maken van nieuwe perspectieven en gedeelde trajecten voor innovatie en technologie. Wij hebben geïnvesteerd in mensen en processen om een snelle, efficiënte en bevredigende integratie voor iedereen mogelijk te maken.”

 

 

DOWNLOADEN
DOWNLOADEN
PDF DOC JPG