• Print
  • Bookmark

QUALITY STARTS FROM THE BEGINNING

The harvest and initial processes are also essential for coffee quality

Twee oogstsystemen worden wereldwijd het meest gebruikt in de koffieteelt:

  • Plukken: het plukken van koffie is een handmatig proces waarbij de rijpe bessen worden geselecteerd en één voor één worden geplukt. 
  • Stripping: het strippen van koffie kan handmatig of mechanisch gebeuren. Bij dit proces worden alle bessen in één keer verwijderd wanneer ze van gemiddelde rijpheid zijn. 

De volgende stap is het verwijderen van de koffieboon uit de bes, met een natte of droge verwerkingsmethode:

  • Natte verwerking wordt gebruikt voor geplukte bessen. De koffie die met deze procedure wordt verkregen, wordt ook wel gewassen of milde koffie genoemd. De schil wordt hierna machinaal van de koffiebonen gepeld om het vruchtvlees (pulp) te verwijderen. 

 

 

Vervolgens worden de bonen gewassen en in de zon of een droger gedroogd. Tenslotte worden de twee resterende buitenste vliezen verwijderd door de pelmachine.

  • De droge verwerkingsmethode geeft een type koffie dat bekend staat als natuurlijk. Pas-geoogste bessen worden twee tot drie weken in de lucht en de zon uitgespreid. Daarna worden er machines gebruikt om de schil, de pulp en de beschermende vliezen te verwijderen.
  • Er is ook een verwerkingsmethode die een halfgewassen koffie voortbrengt en waarbij machines worden gebruikt om de schil en de pulp te verwijderen. Het water wordt hierbij alleen gebruikt om te wassen. Vervolgens worden de bonen in de zon of een droger gedroogd.