• Print
  • Bookmark

DE ECHTE ESPRESSO

De koffie van de Italianen

In de hele wereld wordt espresso erkend als de Italiaanse koffie bij uitstek.
"Espresso" betekent "ter plekke gemaakt", de typische snelle bereiding van Italiaanse geconcentreerde koffie. De belangrijkste kenmerken — de compacte crème, de volle body en het intense aroma — ontstaan doordat het koffiezetapparaat het water met hoge druk door de koffie perst.
Tegenwoordig kunnen veel Italianen, dankzij de espresso-apparaten voor thuis, iedere dag proeven hoe de alchemie tussen de vier belangrijkste elementen — water, temperatuur, druk en koffie — een optimaal resultaat oplevert.

separator-half-oro
Met de damp komen intense aroma's vrij.
separator-half-oro

De aromaten kunnen bloemig, fruitig of chocolade-achtig zijn.

separator-half-oro
Het dikke crèmelaagje heeft een hazelnootkleur.
separator-half-oro

De crème van een uitstekende espresso mag nooit schuimig zijn, snel oplossen of te licht of te donker zijn.

separator-half-oro
De body: hangt samen met de dichtheid.
separator-half-oro

De body of structuur of sterkte is afhankelijk van de concentratie van de opgeloste stoffen. De body van de koffie, de olieachtigheid en de viscositeit, moeten worden onderscheiden van de smaak- en aromatische ervaringen.

separator-half-oro
De smaak wordt bepaald door vier basisparameters.
separator-half-oro

Een uitstekende espresso kan dus meer of minder bitter, zuur, zout of zoet zijn afhankelijk van welke parameter het overwicht heeft.


Het kopje
Het kopje Ook het kopje waar de koffie in wordt geserveerd is gekozen met een reden. De echte Italiaanse espresso moet worden geserveerd in een kopje van goede kwaliteit, dat voorverwarmd is op 35-40°C. Het kopje moet de vorm van een afgeknotte kegel hebben met een inhoud van maximaal 70 ml. Om altijd dezelfde optimale resultaten te behalen, raden we je aan het systeem Lavazza A Modo Mio te gebruiken. Niets wordt aan het toeval overgelaten: van de selectie van de koffiesoorten van de melange tot het roosteren en malen van de koffiebonen, tot de vervaardiging van de koffiemachines en de koffiecapsules.