• Print
  • Bookmark

ONZE KOFFIE

De reis van Lavazza-koffie met foto's van Steve McCurry

De koffie

Passie, cultuur en bewerking van de koffie.

Lavazza selecteert ieder jaar de beste koffiebonen op plantages over de hele wereld en maakt daarmee de melanges voor de koffie die we bij ons ontbijt drinken, de espresso die we na de lunch nuttigen in de koffiebar, de cappuccino uit de automaat in onze pauze op het werk.

De magie en de harmonie van de verschillende koffiemelanges ontstaan doordat er verschillende soorten koffie worden gemengd, met verschillende kwaliteiten (Arabica of Robusta), bewerkingswijzen (gewassen of natuurlijk) en ook uit verschillende landen. Al deze elementen voegen voordelen en bijzondere kenmerken toe en mengen deze met elkaar tot een uitgebalanceerd product met een precies gedefinieerde smaak, aroma en body.

De keuze van de beste koffie

Lavazza selecteert op plantages over de hele wereld de beste koffie om de vele melanges mee te maken die wij iedere dag kunnen proeven.

De groenblijvende koffieplant groeit in de landen tussen de Kreefts- en de Steenbokskeerkring. Er zijn ongeveer 66 verschillende soorten, waarvan er slechts twee worden verbouwd voor de handel: Coffea Arabica en Coffea Canephora, ook wel Robusta genoemd.


Coffea Arabica

Arabica

Coffea Arabica vertegenwoordigt op dit moment tweederde van de wereldwijde koffieproductie. De plant is vrij gevoelig en heeft een intensievere verzorging nodig dan de Robusta. De koffiebonen hebben de vorm van een uitgerekte ovaal.


Robusta

Coffea Canephora (Robusta) komt veel voor in Afrika, Azië, Indonesië en Brazilië en vertegenwoordigt op dit moment ongeveer éénderde van de wereldproductie.

Coffea Canephora (Robusta)
Van de oogst tot de bewerking

Melangeren, branden en malen

De topkwaliteit van nu is het gevolg van een idee van Luigi Lavazza, de eerste die melanges maakte, en van honderdtwintig jaar ervaring in de koffiebranderij.

Het maken van heerlijke melanges is een van de taken van de professionele proevers die, dankzij hun ervaring, een scherp ontwikkelde smaak en reuk hebben waarmee ze de verschillende soorten koffie selecteren en mengen om duidelijk gedefinieerde smaken te verkrijgen.

Het voortdurende technische onderzoek van de laatste decennia heeft geleid tot de overgang van het traditionele brandingssysteem naar een meer innovatief systeem, dat de koffie roostert via warme luchtstromen (convectie van warme lucht).

De malingsgraad (fijn - gemiddeld - grof) verandert de weerstand van de koffie tegen het doorstromen van het water en heeft invloed op de snelheid waarmee de koffie wordt gezet en dus ook op de uiteindelijke organoleptische eigenschappen van de drank in het kopje.


De verpakking

De verpakking

Koffie is een kwetsbaar product dat gevoelig is voor licht, lucht, warmte en vocht.

De afdeling Onderzoek&Ontwikkeling is altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe oplossingen die garantie op het product combineren met innovatie en milieuvriendelijkheid.

De bereiding

In Italië wordt koffie bereidt met de traditionele moka-koffiepot of met een espressomachine. In de rest van de wereld wordt koffie bereidt volgens de infusie-methode, zoals bijvoorbeeld de "Turkse koffie", of met de filtermethode, zoals "Amerikaanse" koffie.

De koffie bij uitstek

De koffie bij uitstek

Espresso is de meest gedronken koffie in Italië.

Het belangrijkste kenmerk van espresso is dat hij onder druk wordt bereid. Het resultaat is een sterk geconcentreerde drank, met een intens aroma en een ronde smaak, hoewel dat aanvankelijk niet het hoofddoel was van de nieuwe bereidingstechnologie, die tot doel had om snel koffie te kunnen zetten. Het woord "espresso" komt dan ook van de snelheid waarmee de koffie werd bereid (oorspronkelijk waren er ongeveer 45 seconden voor nodig), die ter plekke werd gezet, alleen voor de klant die de espresso had besteld.