• Print
  • Bookmark

DE EERSTE ESPRESSO GEDRONKEN IN DE RUIMTE

3/05/2015

Een futuristische droom is werkelijkheid geworden

Samantha Cristoforetti is vandaag niet meer alleen de eerste Italiaanse vrouw in de ruimte, maar ook de eerste astronaut uit de geschiedenis die een echte Italiaanse koffie heeft gedronken in een ruimteschip.
Dankzij de revolutionaire ISSpresso-machine konden Samantha Cristoforetti en de andere bemanningsleden van het Internationale Ruimtestation van een echte Lavazza-espresso genieten, met precies dezelfde Lavazza-koffiecapsules als op aarde. 

ISSpresso is de eerste espressomachine met capsules die onder de extreme omstandigheden van de ruimte kan werken. De naam van de machine komt van het International Space Station (ISS), waarin hij is geïnstalleerd. De machine is ontwikkeld in een project van Lavazza en Argotec, het Italiaanse ingenieursbureau dat is gespecialiseerd in het ontwerpen van ruimtevaartsystemen en de Europese leider is in het bereiden van gezonde en voedende levensmiddelen voor in de ruimte.

Het project van Argotec en Lavazza, in partnership met de Italiaanse Ruimtevaartorganisatie (ASI), bewijst dat de samenwerking tussen twee Italiaanse bedrijven, beide uit Turijn, die de top van hun sector vertegenwoordigen, kan leiden tot buitengewone resultaten van internationaal belang.

Het is een waar wonder van technologie en design, dat een perfecte espresso kan maken bij afwezigheid van zwaartekracht. Een technologische uitdaging die aan de zeer strenge eisen van de NASA en de Italiaanse Ruimtevaartorganisatie (ASI) voldoet op het gebied van technische functionaliteit en veiligheid.

Dit is een belangrijk wetenschappelijk en technisch resultaat dat de kennis over de principes van de stromingsleer en de microzwaartekracht helpt te verbeteren en dat bovendien de kwaliteit van het leven van de astronauten in het ISS verhoogt.

ISSpresso heeft nog een record gevestigd met de korte tijd waarin hij is ontwikkeld ten opzichte van het gemiddelde ruimtevaartproject, in ongeveer 18 maanden. De machine is zo complex dat hij 25 kilo weegt. Dit komt omdat alle kritieke onderdelen zijn verdubbeld voor de veiligheid, volgens de met de ASI overeengekomen criteria.

Het innovatieve systeem met capsules kan ook “caffè lungo” en warme dranken als thee, kruidenthee en bouillon maken, en kan bovendien de levensmiddelen rehydrateren. Enkele van de toegepaste oplossingen hebben geleid tot internationale octrooien, die nuttig kunnen zijn voor volgende ruimtemissies en voor gebruik op aarde.