• Print
  • Bookmark
De bijzonderste blends van Lavazza uit de beste koffieplantages

Koffiestruiken moeten in het juiste klimaat groeien: ze hebben schaduw, warmte, vocht en een voedingrijke, ietwat zure grond nodig. Het klimaat moet constant zijn, zonder grote temperatuurschommelingen. Precies daarom zijn de tropen, een strook van 5000 km over de hele lengte van de evenaar, het ideale gebied voor deze gevoelige planten.

De beste koffieplantagegebieden liggen dus in Zuid-Amerika en Afrika maar gedeeltelijk ook in Azië. Beroemde koffieplantages, waar ook de koffiebonen groeien voor de blends van Lavazza, liggen bijvoorbeeld in Costa Rica, Guatemala, Ecuador, Colombia, Brazilië, Ethiopië, Kenia en Vietnam.

In deze tropische gebieden groeien de koffiestruiken in een omgeving met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 25° C, zonder grote temperatuurschommelingen. De zon gaat elke ochtend rond 6u op en zakt ongeveer 12 uur later. Deze gebieden hebben geen seizoenen zoals wij die in Europa kennen.

Schaduw, warmte, vocht. In deze tropische gebieden groeien de koffiestruiken in een omgeving met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 25° C
Arabica: de koffie die van hoogvlakten houdt

Koffieplanten gedijen heel goed in deze gebieden. De diverse soorten groeien op verschillende hoogten die variëren van 200 tot 2000 meter. Van de ongeveer 80 koffieplantensoorten worden er slechts twee uitgebreid ingezet voor de commerciële productie: Coffea Arabica en Coffea Robusta (Coffea Canephora).

Coffea Arabica moet op een minimum hoogte van 600 meter boven de zeespiegel groeien. Vandaar dat deze soort ook de “koffie van de hoogvlakten” wordt genoemd. De bonen van deze soort worden beschouwd als de kostbaarste, vooral ook omdat de vruchten er heel lang over doen om rijp te worden, bijna 11 maanden.

L’Arabica ha un gusto molto aromatico con una punta di amaro e contiene meno caffeina rispetto alle altre specie. Precies vanwege dit verfijnde aroma valt de Arabica erg goed in de smaak van kenners. Koffies en blends bevatten 70% Coffea Arabica, zoals de fijnste en elegantste van Lavazza.

De blends van Lavazza bevatten, in verschillende percentages, Arabica e Robusta die op verschillende hoogten groeien.
Robusta – De boon met een robuust cafeïnegehalte

In tegenstelling met de Arabica houdt de Coffea Robusta, de andere aangenaam smakende koffie, meer van minder hoge plaatsen, tussen 200 tot 600 meter. Robusta vormt de resterende 30% van de wereldkoffieproductie. Het belangrijkste kenmerk van Robusta is dat deze soort twee keer zoveel cafeïne bevat gehalte de Arabica. Daarom wordt Robusta vooral voor sterkere blends gebruikt. Zoals de naam al laat vermoeden, is de Robusta bovendien beter bestand tegen weersinvloeden en ziekten dan de Coffea Arabica.

Bijzonder aan koffieplanten is dat hun bloemen en vruchten tegelijkertijd op de struik zitten omdat elke regentijd wordt gevolgd door een bloeitijd. De steenvruchten of koffiekersen worden geoogst terwijl de nieuwe nog in de bloeifase zijn. Er zijn twee oogsttechnieken: De eerste, de picking-techniek, waarbij de kersen met de hand worden geplukt, is selectiever en delicaat. De tweede is mechanisch en heet “stripping”.