• Print
  • Bookmark
Bij afwezigheid van zwaartekracht...

Zal je koffie met een rietje moeten drinken. En zal je een capsule in de ISSpresso-machine moeten doen, een witte machine van 20 kg die is geproduceerd door Lavazza en Argotec, een bedrijf uit Turijn dat gespecialiseerd is in ruimtevaartsystemen. Het water zal worden opgezogen en onder druk gebracht met een "onconventioneel" elektrisch systeem, waarna het door een speciale stalen buis zal gaan die bestand is tegen de druk in de ruimte: op de aarde kan dit gewoon met een plastic buisje.

Wat science fiction leek, wordt werkelijkheid

Precies 10 jaar geleden, in 2004, bracht de kalender van Lavazza de koffie in de ruimte. Toen was het nog een droom: de droom om de espresso en het koffiekopje van Lavazza de ruimte in te sturen, in een andere atmosfeer, een wereld van koffie en suiker. De fotograaf Thierry Le Gouès deed zijn inspiratie op bij Barbarella en de futuristische pop art van de jaren ’60 en ’70.

In de verbeelding van Lavazza ging de espresso toen al
op missie in de ruimte met de kalender “Mission to espresso”
Elke astronaut verlangt ernaar om de ruimte te ontdekken, limieten te overschrijden

De eerste Italiaanse vrouwelijke astronaut zal ook de eerste persoon ter wereld zijn die een espresso zal drinken in de ruimte. Haar naam is Samantha Cristoforetti. Ze is werktuigbouwkundig ingenieur, astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie, Kapitein van de Italiaanse Militaire Luchtvaart en spreekt Russisch, Duits, Engels en Frans.

Samantha werd geselecteerd voor de Futura-missie, de op één na langste ruimtemissie van de Italiaanse ruimtevaartorganisatie (ASI) aan boord van het Internationale ruimtestation. In november 2014 vertrekt ze met de Sojoez.

Samen met Samantha en de rest van de bemanning wordt ook de ISSpresso ingescheept: de eerste espressomachine voor capsules die onder de extreme condities van de ruimte kan werken, waar de principes van de hydrodynamica die op de aarde gelden voor vloeistoffen en mengsels, totaal anders zijn.

Er wordt hard gewerkt door de ingenieurs van Argotec om de technische functionaliteit en veiligheid van het apparaat te verifiëren zodat de Italiaanse espresso op missie kan.

Wij verkozen een futuristisch project om ruimte te scheppen voor
onze verbeelding en die van anderen, om innovatief te zijn
“Espresso” is een universeel woord

Waarom een futuristisch project?

Om ruimte te maken voor de verbeelding, onszelf en de anderen te verbazen en om innovatief te zijn: Daar is Italië beroemd om. Dit is het vaderland van geniale kunstenaars en wetenschappelijke vernieuwers.

Zonder vernieuwing kan er geen mensheid zijn, en een groot Italiaans bedrijf moet in de toekomst kunnen zien.

Zoals de oprichter Luigi Lavazza, die al in het begin van de 20e eeuw het concept "blend" bedacht: door verschillende soorten koffie met elkaar te mengen, krijg je de koffie die we dagelijks drinken, thuis, in de bar, op restaurant en op kantoor.

In de ruimte heb je niet zomaar een koffie nodig, maar een uitmuntende Italiaanse espresso van Lavazza.