• Print
  • Bookmark
Lavazza
Tartelletta al caffè

Tartelletta al caffè

Koffie en chocola in een klein taartje van zanddeeg

HET RECEPT PRINTEN
MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld
Als je nu eens de tafel vol zou zetten met kleine taartjes van zanddeeg gevuld met koffie en chocola, versierd zoals jij wilt. Een lust voor het oog en de tong en makkelijk te maken.

BEREIDING

Zanddeeg

Doe de eieren en de dooiers in een hoge, smalle kom, giet de olie er langzaam bij en klop op met een staafmixer. Giet het beslag in een keukenmachine en voeg eerst de bloem en de suiker toe en daarna de citroenschil en de vanilline. Kneed de ingrediënten totdat er een gelijkmatig deeg ontstaat. Laat het deeg ongeveer een uur rusten in de koelkast. Beboter de vormen en bekleed ze met het deeg, ongeveer 30-50 g deeg per portie. Bak in een niet-geventileerde oven op 180°, 10-12 minuten. Laat de bakjes eerst afkoelen voordat je ze vult met de crème.

DE VULLING BEREIDEN

De koffiecrème en de Italiaanse meringue worden later met elkaar gemengd. Hier leggen we je uit hoe ze apart moeten worden bereid.

Koffiecrème

Zet eerst koffie en breek de chocola in stukjes. Klop dan de eieren, de dooiers en de suiker op in een kom en voeg daar de maizena aan toe. Vergeet de basisregel niet: met de hand en langzaam mengen. Zet water op het vuur in een pan die groot genoeg moet zijn, omdat je zodra het water kookt er het eiermengsel in moet gieten. Laat het daarna ongeveer 2 minuten koken. Zo krijg je een dik deeg. Voeg de eerder bereide koffie toe, zet het vuur uit en voeg de stukjes chocola toe terwijl je goed roert met een garde of een staafmixer totdat de chocola helemaal is gesmolten. Laat de crème afkoelen in de koelkast.


De Italiaanse meringue

Doe de ingrediënten in een kom en klop ze met de garde op tot een dik, schuimig mengsel. Deze fase kan wel 5 minuten duren. Wanneer de koffiecrème is afgekoeld, voeg je ongeveer 50 g Italiaanse meringue toe per 150 g koffiecrème en roer je tot je een gelijkmatig mengsel hebt verkregen.

INGREDIËNTEN
Voor 10 personen


  • VOOR HET ZANDDEEG:
  • 300 g bloem
  • 100 g suiker
  • 100 g olie
  • 1 ei
  • 40 g eidooiers
  • 6 g bakpoeder
  • Vanilline
  • Zout
  • Schil van een halve citroen
  • VOOR DE KOFFIECRÈME:
  • 200 ml water
  • 300 ml espressokoffie
  • 2 eieren
  • 20 g eidooiers
  • 50 g suiker
  • 40 g maizena
  • 75 g chocolade
  • VOOR DE ITALIAANSE MERINGUE
  • 60 g eiwit
  • 120 g suiker
Alle recepten met koffie die je thuis kunt bereiden