• Print
  • Bookmark
Lavazza
Ciambellone

Ciambellone

Een klassieker, nu met koffie

HET RECEPT PRINTEN
MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld
De vorm is een klassieke tulband, de intense smaak is van koffie. Traditioneel gebak, ideaal voor bij het ontbijt of als lekker tussendoortje.

BEREIDING

Doe suiker en eieren in een ruime kom en klop ze op tot een luchtig en licht beslag. Bereid de koffie en zeef het meel en het bakpoeder terwijl je wacht tot de koffie klaar is. Hierdoor wordt het deeg nog lichter en luchtiger. Voeg het meel aan het eiermengsel toe, afgewisseld met de vers gezette koffie en de arachideolie. Meng met een elektrische mixer op lage snelheid. Als je het mengsel mooi zacht en glad vindt, giet je het in een beboterde tulbandvorm. Besprenkel het oppervlak van het beslag met korrels grof zout voordat je de tulband in de oven zet. Bak op 170°, 40 minuten.

 

De ganache bereiden

Zet een kopje koffie. Snijd de gianduja in stukjes terwijl je wacht totdat de koffie is afgekoeld.
Doe de eidooiers en de suiker in een kom en meng ze met een garde. Breng intussen de room in een steelpan aan de kook. Voeg als de room kookt de eerder gemengde dooiers en suiker toe. Vanwege de eieren is het belangrijk dat je in het mengsel blijft roeren met een garde op zacht vuur, zonder het te laten koken. Als je dat niet doet, is het risico dat je roerei krijgt! De crème is klaar als er een laagje op de lepel blijft zitten. Zet het vuur uit en voeg de gianduja toe aan het mengsel. Roer totdat de gianduja helemaal is gesmolten. Giet de ganache over de tulband zodat deze helemaal is bedekt.

INGREDIËNTEN
Voor 8 personen


  • 200 g bloem
  • 200 g amandelmeel
  • 100 g kikkererwtenmeel
  • 250 g boter
  • 300 g suiker
  • 250 ml espressokoffie
  • 5 eieren
  • 16 g bakpoeder
  • 3 g grof zout voor op het oppervlak
  • Voor de ganache:
  • 150 ml koffie
  • 100 g room
  • 75 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 700 g gianduja
Alle recepten met koffie die je thuis kunt bereiden