• Print
 • Bookmark

¡Tierra! was Lavazza’s eerste onafhankelijke CSR (Corporate Social Responsibility) project waar een product uit is ontstaan — inmiddels een hele lijn met producten — dat de hoogste kwaliteit biedt en zich steeds blijft ontwikkelen.

Het ¡Tierra! project startte in 2002; bij de eerste fase waren drie gemeenschappen in Peru, Honduras en Colombia betrokken. De tweede fase, die van start ging in 2010, betreft India, Brazilië en Tanzania. De beide fasen hebben dezelfde doelen:

•de leefomstandigheden en de economische groei van gemeenschappen die koffie verbouwen verbeteren
•de bewoonbaarheid van het land verbeteren
•hoogwaardige productiemethoden ontwikkelen die steeds meer milieuvriendelijk en winstgevend worden, dankzij nieuwe landbouwtechnieken en productiemiddelen, voor een beter concurrentievermogen en meer onafhankelijkheid

Om deze doelen te bereiken, zijn er veel doorlopende verbeteringen aangebracht om de koffieproductie te vereenvoudigen en efficiënter te maken; er zijn huizen, scholen en doktersposten gebouwd of gerenoveerd en er zijn microprojecten opgezet.

De resultaten zijn zeer positief en alle betrokkenen hebben profijt van de initiatieven — in de eerste plaats de plaatselijke gemeenschappen, die volledig onafhankelijke producenten zijn geworden van een hogere kwaliteit groene koffie,maar ook het bedrijf en de koffieliefhebbers, die van twee nieuwe Lavazza-melanges kunnen genieten die een combinatie zijn van duurzaamheid en uitstekende koffie.

In 2005 ontvingen de drie gemeenschappen uit de eerste fase van het project het Rainforest Alliance-certificaat.

Colombia Peru, Honduras, Colombia Het ¡Tierra!-project startte in deze drie landen.

 

 

Het ¡Tierra! project startte in deze drie landen, in drie gemeenschappen van kleinschalige koffietelers. Toen het project afliep in 2009, waren er talrijke positieve resultaten behaald:

 • de betrokken gemeenschappen hadden volledige autonomie bereikt, dankzij de oprichting van een winst- en verliesrekening voor iedere onderneming
 • nu kunnen de koffietelers hun product rechtstreeks verkopen, zonder tussenpersonen, waardoor ze de beste prijs kunnen krijgen en eerlijker kunnen verdienen
 • alle koffieplantages hebben Rainforest Alliance certificering gekregen 
 • Lavazza ¡Tierra!, gemaakt van drie plaatselijke varianten van gewassen Arabica, is toegevoegd aan het assortiment van Lavazza en is alom geprezen op alle niveaus door Italiaanse en internationale consumenten
 • de verschillende economische, sociale en milieu-acties hebben geholpen de leefomstandigheden van de gemeenschappen te verbeteren

Het project heeft erg veel aandacht besteed aan het trainen van de koffietelers, die de kans hebben gekregen te leren hoe de productie moet worden beheerd en hoe duurzame kweektechnieken moeten worden betaald.
De opening van twee banken die leningen verstrekken heeft de productiviteit en de kwaliteit van de geteelde koffie een nieuwe impuls gegeven.


Peru
Ñagazú en Alto Churumazú

Bij dit project zijn twee gemeenschappen betrokken, Ñagazú en Alto Churumazú in het gebied van Villa Rica, waar perkamentkoffie van een uitstekende kwaliteit verbouwd wordt. Het hoofddoel was de productie opvoeren tot 1,4 milioen kg per jaar door het bouwen van nieuwe systemen om de bewerkingen te verbeteren. Verder had het project ook sociale en ecologische aspecten, zoals een nieuwe school waarin 370 mensen in zes jaar tijd een opleiding kregen.

Andere initiatieven:

 • Herbebossing met hoofdzakelijk plaatselijke planten
 • Technische hulp om de productie te verbeteren, samenwerken met gespecialiseerde landbouwkundigen en een proefteeltschema opzetten
 • Leningen om de koffieproductiezone uit te breiden

 

Honduras
La Fortuna

In deze kleine gemeenschap wilde Lavazza aantonen dat duurzame koffieteelt kan en voordelen oplevert voor iedereen.
Naast acties om de productiecompetitiviteit en de kwaliteit op te drijven en tegelijkertijd het impact op het milieu drastisch te verminderen, startte Lavazza sociale initiatieven op, geheel in de stijl van ¡Tierra!, zoals een nieuwe school, bosaanbouw en micro-credit-faciliteiten.

Andere initiatieven:

 • Onderwijs om de productie efficiënter te maken
 • Bouw van een dokterspost en een medisch centrum
 • Verbetering van de koffiedroogsystemen


Colombia
La Esperanza

Aan het project neemt een gemeenschap deel van het Huila-departement dat een excellente koffe teelt maar kampt met guerilla-acties en met de koffiecrisis. In het begin stonden de basisbehoeften centraal: de bouw of vernieuwing van huizen, het installeren van afvalwaterputten en productiesystemen, EHBO, voedsel en opvoeding. Daarna werd gewerkt aan het aanpassen van de plantages aan de standaards van het Rainforest Alliance-certificaat.

Andere initiatieven:

 • Technische assistentie om de kwaliteit en de efficiëntie van de productie te verbeteren
 • Training met gespecialiseerde landbouwkundigen om de beste werkwijzen te leren kennen
 • Lancering van een proefteeltschema
 • Microkrediet-project

 

 

Brazil, India, Tanzania Brazilië, India, Tanzania De tweede fase van het ¡Tierra!-project.

 

 

 

De tweede fase van het ¡Tierra!- project, gestart in 2010, betreft gemeenschappen van kleine plaatselijke koffietelers in Brazilië, India en Tanzania. Er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de koffie en aan de leefomstandigheden van de telers. De verschillende projecten zijn gericht op milieu-, sociale en economische omstandigheden, met als speciaal doel het verbeteren van landbouwprocedures, zoals bodemanalyse, een correcte bemesting, verbeterde snoeitechnieken, duurzame technieken, enzovoorts.

 

 

Brazilië
Het project betreft koffietelers uit Minas Gerais, met de deelname van verschillende partners — Hans R. Neumann Stiftung, Emater, de Fundação do Banco do Brasil en de Cooperativa Agropecuária de Lambari — en de steun van de Stichting Giuseppe e Pericle Lavazza.
Het stimuleren van gezinsbedrijfjes in de koffieproductie en die productie efficiënter en meer milieuvriendelijk maken is het doel van dit initiatief.
De Lavazza-stichting plande de duurzame ontwikkeling van de gemeente en de regio. Dankzij de projectpartners garandeert Lavazza dat er diverse plaatselijke koffiesoorten (gecertificeerd door de Rainforest Alliance) worden opgenomen als duurzame koffie.

 

India
In India streeft het project ernaar om 400 telers van Robusta-koffie in de staat Karnataka te ondersteunen. Het project ging van start in 2011, in samenwerking met DEG (Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft), een Duitse organisatie die actief is in de internationale financiële ontwikkeling. Het doel is de productiestandaards te verbeteren en ze concurrerend te maken op basis van duurzame landbouwprocedures.

 

Tanzania
Het project startte in 2010 en heeft als doel technische assistentie te geven aan rond de 750 koffietelers in het Kirua-gebied, op de hellingen van de Kilimanjaro. De Stichting heeft ook bijgedragen aan de wederopbouw van een school, in samenwerking met Kirua Children.

 

Rainforest Alliance Rainforest Alliance


 

 

De Rainforest Alliance is een internationale NGO die de duurzaamheid van bedrijven en landbouwactiviteiten in het regenwoud certificeert. De opzet is natuurbehoud en tegelijkertijd tegemoet komen aan de behoeften van de landbouwers.
Deze NGO heeft een goede reputatie opgebouwd dankzij strenge controles en een strikte toepassing van de negen eisen om te voldoen aan het certificaat. Aan deze eisen moet blijvend voldaan worden ook nadat het certificaat is verkregen. 

 

Lavazza deelt de ambitie van de Rainforest Alliance’s om het milieu te beschermen in het voordeel van de plaatselijke landbouwers, niet alleen ten voordele van hun gezondheid en sociale welzijn, maar ook voor hun financiële welvaren, de reden waarom werd verzocht om dit certificaat voor het ¡Tierra! project.

In de eerste fase van het project hadden de gemeenschappen drie jaar nodig om het certificaat te krijgen, terwijl ze in 2005 hun ecologische, sociale en arbeidseconomische duurzaamheid konden bevestigen en naleving konden garanderen van de negen principes van Rainforest Alliance:

 1. Bescherming van de fauna
 2. Behoud van het ecosysteem
 3. Bodembeheer en -behoud
 4. Waterbehoud
 5. Een rechtvaardige behandeling en goede arbeidscondities voor werknemers
 6. Goede relatie met de plaatselijke gemeenschap
 7. Geïntegreerd afvalbeheer
 8. Geïntegreerd pesticidebeheer
 9. Monitoring en bemiddeling.
  1. Bezoek voor meer informatie de Rainforest Alliance website.

Steve McCurry iTierra! Fotoboek ¡Tierra! en Steve McCurry: een cultureel duurzaamheidsproject.

 

 

 

 

¡Tierra! komt ook met een uniek fotoboek dat de ontwikkeling van het project illustreert.
De foto's tonen de gezichten, de verhalen en de sfeer van Tierra met een immens respect en een groot inlevingsvermogen en brengen de emoties en het enthousiasme over, gezien door de ogen van Steve McCurry.

 

McCurry is een van de bekendste en belangrijkste reporters van National Geographic, lid van Magnum Photos en de winnaar van diverse belangrijke erkenningen.Hij was meteen enthousiast voor het idee van Lavazza’ en begon ¡Tierra! te volgen lang voordat het gelanceerd werd.Hij ging de drie gemeenschappen bezoeken voordat de voorbereidingen begonnen om alles voor, tijdens en na het project te kunnen documenteren. Hun inspanningen werden gebundeld in een boek over de eerste fase van ¡Tierra!.

 

Steve is opnieuw op reis met zijn fototoestel voor de tweede fase van het ¡Tierra! project voor Lavazza.
In 2010 ging hij naar Lambari in Brazilië; in 2011 naar Karnataka in India en in 2012 naar Kirua in Tanzania om de geschiedenis van het ¡Tierra! project te documenteren, een uniek duurzaamheidsproject.

 

“Waar ik ook naartoe reis, ik denk dat ik altijd vertrek om iets te ontdekken dat ik nog nooit eerder gezien heb. Ik houd van het gevoel van verbazing dat me nooit verlaat, omdat het me toestaat te praten met de mensen die voor mijn lens staan en niet alleen hun gezichten te leren kennen, maar ook hun verhalen. Dit overkomt me telkens met Lavazza en ¡Tierra!. Het overkwam me in Peru, Colombia en Honduras en opnieuw vorig jaar in Brazilië. [...] We konden mensen zien werken, oogsten, zweten, ontspannen en gekheid verkopen in de bar. We werden uitgenodigd in elk huis en waren te gast in een wereld die echt "ergens anders" is. Dit is wat mijn werk en een project zoals Tierra zo fantastisch maakt: ik werd nooit beschouwd als een buitenstaander omdat we allemaal een gemeenschappelijk project deelden. Dit is ook de reden waarom ik geloof in het Tierra-project dat niet alleen maar een duurzaam project is. Het is meer dan dat: het is aantoonbare, concrete, sociale en culturele hulp.” Steve McCurry

 

¡Tierra! al Salone dell Gusto 2004 De producten ¡Tierra!, is een hoogwaardige en 100% duurzame koffie.

 

 

 

 

De afspraak tussen Lavazza en de gemeenschappen van ¡Tierra! is veranderd in koffie van topkwaliteit die is gecertificeerd door de Rainforest Alliance.

 

¡Tierra! is een blend van 100% gewassen Arabica-koffies: zeer zoet en aromatisch, met een zachte, dikke 'crema'./p>

¡Tierra! Intenso is 100% fijne Arabica; een koffie met een volle body met chocolade-achtige tonen die de blend een rond, onmiskenbaar aroma geven.

De producten zijn al net zo goed als de bedoelingen van het project en de resultaten die in de eerste fase zijn behaald: betere leefomstandigheden voor de gemeenschappen, meer winstgevende plantages en efficiëntere verwerkingstechnieken die het milieu respecteren.

Ontdek ¡Tierra! producten voor thuis, cafés, en restaurants.