• Print
  • Bookmark

LAVAZZA EN DE BESTE FOTOGRAFEN

Wederzijdse inspiratie wacht op ontdekking

Ieder jaar, voor iedere nieuwe kalender, werkt Lavazza samen met een prestigieuze en gerespecteerde fotograaf, een proces dat het image van het bedrijf bekrachtigt en vernieuwt. Dit jaarlijkse ritueel bevestigt aan de ene kant de bekende unieke stijl en helpt het bedrijf aan de andere kant om gelijke tred te houden met de tijden en die zelfs een stapje voor te blijven. De Lavazza-spirit heeft geïnspireerd tot krachtige, glamorous, 

en onconventionele, in één woord memorabele, beelden. Belangrijke namen — die van de grootmeesters van internationale fotografie — wisselen elkaar af achter de camera: Helmut Newton, Ellen von Unwerth, Ferdinando Scianna, Albert Watson, Marino Parisotto, Elliot Erwitt, David LaChapelle en vele anderen. U kunt meer over ze lezen in de korte biografieën in dit gedeelte.

Zijn Lavazza-kalender: 2018
Platon Antoniou Zijn Lavazza-kalender: 2018

 

Platon is geboren in Londen in 1968 en heeft zijn jeugd doorgebracht in Griekenland. Hij is beroemd omdat hij veel internationale persoonlijkheden heeft vereeuwigd: politiek leiders en iconische gezichten uit de film-, show- en modewereld, die hij gewoonlijk in close-up vastlegt om de persoonlijkheid en de menselijke kant van de gefotografeerde persoon optimaal uit te laten komen.

Hij heeft diverse boeken uitgebracht en zijn werken zijn verschenen in de Rolling Stone, New York Times Magazine, Vanity Fair, Esquire en GQ. In 2007 kwam zijn foto van Vladimir Putin uit in het nummer van Time Magazine over de persoon van het jaar. Voor dit tijdschrift heeft hij maar liefst 20 covers gemaakt. Zijn werk is tentoongesteld in de belangrijkste fotogalerijen ter wereld.

Hij is ook geïnteresseerd in het thema van de burgerrechten. Hij definieert zichzelf als een storyteller en een culturele provocateur, die een stem probeert te geven aan wie die niet heeft, om het publieke debat over respect en verdediging van mensenrechten in de hele wereld te stimuleren.

Platon is ook de oprichter van “The People’s Portfolio”: een organisatie die barrières doorbreekt en het publiek aanmoedigt om de mensenrechten wereldwijd te respecteren en te verdedigen.

Zijn kalender:
- "2030: What are you doing?"

Denis Rouvre
Denis Rouvre Zijn Lavazza-kalender: 2017

 

Denis Rouvre is een Franse fotograaf. Hij is in 1967 geboren en woont en werkt in Parijs. Veel van zijn werk, ware zoektochten naar de kracht en de kwetsbaarheid van de mens, is tentoongesteld in Frankrijk en in het buitenland, van Les Rencontres d'Arles tot de FIAC, van Art Paris tot de Pinacothèque de Paris, van het Cultureel Centrum Tjibaou in Nouméa, tot LiFE in Saint-Nazaire en nog veel meer.

Hij heeft veel prestigieuze prijzen gewonnen. Hij won driemaal de World Press Photo: in 2013 voor een foto uit de reeks "Sumo", in 2012 voor een beeld uit de serie "Low Tide", in 2010 voor de serie "Lamb". Verder ontving hij de SONY World Photography Award in 2011 voor zijn collectie "After Meeting" en een Hasselblad Masters Portrait in 2012. Ook heeft Rouvre veel boeken uitgebracht, waaronder "Sortie de match" (Editions de la Martinière), "Lamb" (zijn werk over Senegalese worstelaars) en "Low Tide – Le Japon du Chaos", beide gepubliceerd door Somogy Edition d'Art. Ook zijn meest recente werk "Identities, intimate territories" is gepubliceerd door Somogy Editions d'Art in 2014.

Zijn werk maakt deel uit van talrijke openbare en privécollecties, zoals Pinacothèque de Paris, Société Générale en het Cultureel Centrum Tjibaou.

 

Zijn kalender:
- We Are What We Live

Joseph Anthony Lawrence - Zijn Lavazza-kalender: 2016
Joseph Anthony Lawrence Zijn Lavazza-kalender: 2016

Joseph Anthony Lawrence, beter bekend als Joey L., is de jonge fotograaf van de Lavazza-Kalender 2016.

Hij is geboren in 1989 in Ontario, Canada, en woont en werkt nu in New York, de belangrijkste omgeving van zijn fotoseries. "Halloween in Brooklyn" is zijn persoonlijke project over gemaskerde personages die deze wijk van de Big Apple bevolken tijdens dit feest. Hij geeft de toeschouwers hiermee een geheel persoonlijke kijk op het hart van de stad.

Het is echter dankzij zijn aangeboren nieuwsgierigheid naar de verschillende levensstijlen van personen dat hij zich op nieuwe, onbekende terreinen heeft begeven. Van de heilige grond in Varanasi in India, tot aan het zuiden van Ethiopië, via de Koerdische regio's van Irak en Syrië, is hij één van de meest gevraagde fotografen geworden.

 

 

Zijn kalender:
- From Father to Son

Steve McCurry - The Earth Defenders
Steve McCurry Zijn Lavazza-kalender: 2015

De in een buitenwijk van Philadelphia (VS) geboren McCurry studeerde film aan de Pennlsylvania State University. Hij was de fotograaf die de wereld de eerste beelden van het conflict in Afghanistan liet zien. Sindsdien heeft McCurry zijn archief, dankzij zijn scherpe oog en zijn buitengewone inzet, gevuld met conflicten, verdwijnende culturen, oude tradities en hedendaagse culturen — maar altijd met een menselijk element.

McCurry kreeg erkenning met een aantal van de meest prestigieuze awards van de sector, zoals de Robert Capa Gold Medal, National Press Photographers Award en de Royal Photographic Society Centenary Medal. Zijn samenwerking met Lavazza begon meer dan tien jaar geleden met het ¡Tierra!-project.
 

Zijn Lavazza-kalender:
- The Earth Defenders

Martin Schoeller - Fotograaf voor de kalender van Lavazza 2014
Martin Schoeller Fotograaf voor de kalender van Lavazza 2014

Martin Schoeller is in 1968 in München geboren. Hij woont en werkt in New York City. Hij groeide op in Duitsland en werd vooral beïnvloed door de ontelbare potretfoto's die August Sander maakte van de armen, de arbeidersklasse en de bourgeoisie, maar ook door de "Becher-Schule" van Bernd en Hilla Becher. Van 1993 tot 1996 was hij assistent-fotograaf van Annie Leibovitz. Schoeller kreeg meerdere erkenningen van belangrijke jury's zoals die van The Society of Publication Designers, de Alfred Eisenstaedt Awards en de American Society of Magazine Editors, en van specialistische tijdschriften zoals Communication Arts,American PhotoPhoto District News.
 

Zijn kalender:
- Inspiring Chefs

 

Mark Seliger Photographer - His Lavazza Calendars: 2011 and 2012
Mark Seliger Zijn Lavazza-kalenders: 2011 en 2012

Seliger is in 1959 geboren in Amarillo (Texas). Hij werd in 1992 benoemd tot hoofdfotograaf voor de Rolling Stone, waarvoor hij meer dan 125 covers heeft geschoten. In 2002 begon hij te werken met Condé Nast Publications. Hij heeft diverse boeken gepubliceerd en talrijke prijzen ontvangen, zoals die van The Society of Publication Designers, The Alfred Eisenstaedt Award, Communication Arts, American Photography en Photo District News. Ook ontving hij de Lucie Award voor Outstanding Achievement in Portrettering.
 

Zijn kalenders:
- The Lavazzers 2012
- Falling in love in Italy 2011

Miles Adridge Photographer - His Lavazza Calendars: 2010 and 2012
Miles Adridge Zijn Lavazza-kalenders: 2010 en 2012

Miles Adridge in in 1964 geboren in Londen. Zijn foto's zijn gepubliceerd in veel invloedrijke tijdschriften en geëxposeerd in galerieën over de hele wereld. Hij heeft solo-exposities gehouden in Amerika en Europa. Zijn werken horen bij de vaste collecties van de National Portrait Gallery en het Victoria and Albert Museum in Londen en het Centre of Photography in New York. Pictures for Photographs, een dikke monografie van zijn werk, inclusief tekeningen uit zijn schetsboeken, werd in 2009 door Steidl gepubliceerd. Hij woont in Londen met zijn vrouw en vier kinderen.


Zijn kalenders:
- The Lavazzers 2012
- The Italian Espresso Experience – Allegro con Brio 2010

Annie Leibovitz Photographer - Her Lavazza Calendars: 2009 and 2012
Annie Leibovitz Haar Lavazza-kalenders: 2009 en 2012

Ze werd geboren op 2 oktober 1949 in Waterbury, Connecticut. Ze begon haar carrière als fotojournalist voor de Rolling Stone in 1970 en werd in 1973 de hoofdfotograaf van het blad. Tien jaar later had ze 142 coverfoto's gemaakt en foto-essays gepubliceerd over tientallen verhalen. In 1983 begon Annie te werken met Vanity Fair en in 1993 met Vogue. Naast haar activiteiten als fotografe, heeft ze ook meerdere invloedrijke reclamecampagnes gemaakt. Ze heeft samengewerkt met veel kunstorganisaties, zoals het White Oak Dance Project, met Michail Baryšnikov en Mark Morris.

Ze heeft diverse boeken gepubliceerd en door de hele VS en Europa geëxposeerd. In 2006 kreeg ze de titel Commandeur in de Ordre des Arts et des Lettres, maar ze heeft nog veel meer prijzen op haar naam staan: de Lifetime Achievement van het International Center of Photography’s en de Centenary Medal van de Royal Photographic Society in Londen. Ze werd tot Living Legend benoemd door de Library of Congress. Ze woont in New York met haar drie dochters: Sarah, Susan en Samuelle.

Haar kalenders:
- The Lavazzers 2012
- The Italian Espresso Experience 2010

Finlay MacKay Photographer - His Lavazza Calendars: 2008 and 2012
Finlay MacKay Zijn Lavazza-kalenders: 2008 en 2012

MacKay is in 1973 geboren in Schotland. Hij studeerde Fine Art Photography aan de Glasgow School of Art. In 2002 begon hij te werken als zelfstandige. Zijn foto's hebben een zeer originele stijl die beïnvloed is door elementen van pop art, street art en strips, maar ook door de klassieke schilderkunst. Zijn verbeeldingskracht, technische kundigheid en gevoel voor verlichting zorgden ervoor dat hij kon worden erkend als lid van de nieuwe generatie elite-fotografen die op dit moment werkzaam zijn.

MacKay begon zijn samenwerking met The New York Times Magazine in 2006 en heeft belangrijke portfolio's en diverse cover stories gemaakt voor het tijdschrift. In juli 2011 opende zijn tentoonstelling in de National Portrait Gallery ter ere van de atleten van de Olympische Spelen van Londen in 2012. MacKay heeft enkele van de meest opvallende personages uit de sport en het entertainment van nu geportretteerd en ze geïnterpreteerd met zijn eigen, unieke verbeeldingskracht. Als reclamefotograaf heeft hij een aantal van de meest bekende internationale merken in zijn portfolio.

 

Zijn kalenders:
- The Lavazzers 2012
- The Most Majestic Espresso Experience 2008

Eugenio Recuenco Photographer - His Lavazza Calendars: 2007 and 2012
Eugenio Recuenco Zijn Lavazza-kalenders: 2007 en 2012

Eugenio Recuenco is in 1968 geboren in Madrid. Hij heeft voor Spaanse en internationale tijdschriften gewerkt en reclamecampagnes gemaakt voor verschillende internationale merken. Hij heeft zijn werk tentoongesteld in Madrid en Barcelona en kreeg een Gouden Leeuw op het Cannes Lions International Advertising Festival.

Enkele van zijn meest recente projecten: PhotoEspaña op het Naarden Fotofestival in Nederland, Art Toronto (2007), een persoonlijke tentoonstelling in Parijs, het Miami Photo Festival en Matarte es Matarme, waaruit de Calendar Fashion Show 2009 ontstond. Hij maakte ook muziekvideo's, zoals “Pretendo hablarte”. Hij won de eerste plaats op de Internationale Filmweek in Mexico, de Gold award in de categorie Graphics en de Bronze Award in Exterior Campaign op het Sol Festival. Hij was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het decor en de art direction van de opera The Huguenots in New York.

 

Zijn kalenders:
- The Lavazzers 2012
- The Most Incredible Espresso Experience 2007

Ellen von Unwerth Photographer - Her Lavazza Calendars: 1995, 2006 and 2012
Ellen von Unwerth Haar Lavazza-kalenders: 1995, 2006 en 2012

Ze is geboren in 1954 in Frankfurt, Duitsland. Ellen von Unwerth’s werk geeft een duidelijk sensuele, speelse versie van mode- en schoonheidsfotografie. Naast haar carrière als modefotograaf, filmmaker, filmproducent en regisseur van video's, is haar werk verzameld in vele boeken en twee fotoromans, vaak samen met wereldwijde exposities.
Haar foto's zijn internationaal geëxposeerd. Haar sensuele campagnes voor Guess in de vroege jaren 1990 lanceerden haar commerciële carrière; er volgden diverse andere campagnes en een reeks advertenties voor Sex and the City. Von Unwerth heeft zich ook beziggehouden met het regisseren van korte films en reclames.


Haar kalenders:
- The Lavazzers 2012
- The First Class Espresso Experience 2006
- Kalender van 1995

Erwin Olaf Photographer - His Lavazza Calendars: 2005 and 2012
Erwin Olaf Zijn Lavazza-kalenders: 2005 en 2012

Erwin Olaf is in 1959 geboren in Nederland en is een van de meest innovatieve artiesten op het gebied van de fotografie. In 1988 won hij de Young European Photographer wedstrijd in Duitsland, daarna won hij een Zilveren Leeuw in Cannes in 1988 en nogmaals in 2001 voor zijn reclamecampagnes voor Diesel en Heineken. In september 2003 opende het Groninger Museum een retrospectief op 25 jaar van zijn werk, met meer dan 200 foto's en een groot aantal video's.

In 2010 bestelde Louis Vuitton een reeks portretten van Olaf, in samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij heeft veel boeken gepubliceerd en veel prijzen gewonnen over de hele wereld. Onlangs heeft hij de Lucie Award gekregen voor zijn werk. Zijn werk was te zien in diverse solo-exposities over de hele wereld. Zijn creaties maken deel uit van de permanente collecties van diverse Nederlandse musea.

 

Zijn kalenders:
- The Lavazzers 2012
- Espress Yourself 2005

Thierry Le Gouès Photographer - His Lavazza Calendars: 2004 and 2012
Thierry Le Gouès Zijn Lavazza-kalenders: 2004 en 2012

Thierry is geboren in Brest (1964) en begon zijn carrière als modefotograaf in 1986, met werk voor Condé Nast Italy, Vogue en L’Uomo Vogue. Daarna werkte hij voor andere prestigieuze tijdschriften. Le Gouès is een van de oprichters van het tijdschrift French – Revue de Modes en heeft zijn naam ook op een groot aantal internationale reclamecampagnes gezet. Op dit moment woont hij in Parijs.
 

Zijn kalenders:
- The Lavazzers 2012
- 2004 Mission to Espresso

Jean-Baptiste Mondino Photographer - His Lavazza Calendar 2003
Jean-Baptiste Mondino Lavazza-kalender: 2003

Mondino is geboren in Frankrijk in 1949 en begon zijn carrière in Londen als DJ en componist voordat hij als art director ging werken bij een Parijs reclamebureau. Daarna raakte hij betrokken bij de wereld van de kunst en de fotografie. Hij werkte als freelance-fotograaf en regisseur van videoclips en reclames. Zijn foto's hebben in verschillende mode- en design-tijdschriften gestaan. Hij heeft veel beroemdheden gefotografeerd uit de wereld van de muziek, de film en de mode, veel albumhoezen gemaakt en muziekvideo's geregisseerd voor wereldberoemde artiesten.
 

Zijn kalender:
- Espresso and Glamour 2003

David LaChapelle Photographer - His Lavazza Calendars: 2002 and 2012
David LaChapelle Zijn Lavazza-kalenders: 2002 en 2012

De carrière van David LaChapelle begon in de jaren 1980 in galerieën in New York City. Zijn werk viel op bij Andy Warhol, die hem zijn eerste professionele opdracht als fotograaf in het tijdschrift Interview aanbood. Daar begon LaChapelle de beroemdste gezichten van die tijd te fotograferen. Al snel werkte hij voor de toptijdschriften van de wereld en maakte hij gedenkwaardige reclamecampagnes. Vervolgens breidde LaChapelle zijn activiteiten uit en ging hij werken als regisseur van muziekvideo's, live-theatershows en documentaires. Zijn werk is recentelijk tentoongesteld in enkele van de meest prestigieuze galerieën en musea ter wereld.

LaChapelle’s talent voor het maken van extreem realistische decors met rijke, levendige kleuren, zorgt dat zijn werk onmiddellijk wordt herkend en vaak wordt genoemd als voorbeeld. Eenvoudig gesteld is hij de enige foto-artiest van nu wiens werk de editoriale context waarvoor het is gemaakt is overstegen en die is omarmd door de notoir veeleisende intelligentsia van de hedendaagse kunst.

 

Zijn kalenders:
- The Lavazzers 2012
- Espresso and Fun 2002

Martine Franck & Richard Kalvar - Their Lavazza Calendar: 2001
Martine Franck & Richard Kalvar Hun Lavazza-kalender: 2001

 

Martine Franck
Martine Franck is in 1938 geboren in Antwerpen, België, maar ze groeide op in Engeland en de Verenigde Staten. In 1963 begon ze te werken als fotograaf, in China, Japan en India. In 1965 begon ze te werken als freelancer. Ze maakte portretten van artiesten en schrijvers, maar vooral reportages die menselijke verhalen vertellen en de omstandigheden van vrouwen. Ze heeft veel boeken gepubliceerd en is voorzitter van de Henri Cartier-Bresson Foundation. Ze is de officiële fotograaf van het Théâtre du Soleil sinds de oprichting daarvan in 1964. In 1983 sloot ze zich aan bij het Magnum-agentschap.

Richard Kalvar

Kalvar is geboren in New York in 1944. Na zijn studies aan de Cornell University, begon hij te werken als assistent van de Franse modefotograaf Jérôme Ducrot. In 1966 overtuigde een lange reis door Europa, met zijn camera op sleeptouw, hem ervan dat hij fotograaf wilde worden. Hij hielp bij de oprichting van het Viva-fotoagentschap in Parijs in 1972 en in 1977 werd hij volledig lid van Magnum, waar hij ook vice-president en president van werd. Kalvar heeft gewerkt in Frankrijk, Italië, Engeland, Japan en de Verenigde Staten. Hij combineert fotografisch onderzoek met werk als journalist en commercieel fotograaf. Hij heeft aan veel collectieve exposities meegedaan. In 2007 werd er een grote retrospectieve tentoonstelling van zijn werk gehouden in het Maison Européenne de la Photographie, die werd vergezeld door een boek dat Earhlings heet.


Hun kalender:
- Friends&More 2001

Elliott Erwitt Photographer - His Lavazza Calendars: 2000 and 2012
Elliott Erwitt Zijn Lavazza-kalenders: 2000 en 2012

 

Hij werd geboren bij Russische ouders in Parijs (1928) en bracht zijn jeugd door in Milaan, voordat hij terugkeerde naar Parijs en zich tenslotte vestigde in de Verenigde Staten. In 1948 ontmoette hij Steichen, Robert Capa en Roy Striker in New York en Capa vroeg hem in 1953 om bij Magnum Photos komen. Erwitt maakt sindsdien deel uit van deze prestigieuze groep en is er diverse malen voorzitter van geweest. In 1970 begon hij films te produceren. In totaal heeft Erwitt zeventien komedies, documentaires en satirische films geproduceerd. Hij heeft ook solo-tentoonstellingen samengesteld in de VS, Parijs, Madrid en Londen. Tijdens zijn carrière heeft hij meer dan 20 boeken gepubliceerd. 

 

Zijn kalender:
- The Lavazzers 2012
- Families 2000

Magnum Photos Agency - Their Lavazza Calendar: 1999
Magnum Photos Agency Hun Lavazza-kalender: 1999

 

Magnum Photos is opgericht in 1947 en is een van de beste fotoagentschappen ter wereld. Als coöperatie die in het bezit is van de fotografen die er deel van uitmaken, is het agentschap bedoeld om de leden een grote bewegingsvrijheid te geven en om de uiting van individuele creativiteit en individuele kenmerken aan te moedigen. De Magnum-fotografen zijn beroemd omdat ze enkele van de belangrijkste reportages van de afgelopen decennia hebben geproduceerd, door oorlogen, natuurrampen en sociale evenementen vast te leggen, maar ook aspecten van de maatschappij die niet worden gedekt door de traditionele journalistiek.

Hun kalender:
- The Sensual World of Coffee 1999

Marino Parisotto Photographer - His Lavazza Calendars: 1998 and 2012
Marino Parisotto Zijn Lavazza-kalenders: 1998 en 2012

Parisotto werd in 1963 geboren. Zijn Italiaanse ouders woonden in Toronto. Toen ze terugkeerden naar Italië, ging hij in Milaan wonen en ging hij daar naar de Katholieke Sacro Cuore-universiteit, waar hij afstudeerde in Bedrijfseconomie. Hij begon te werken als regisseur van een reclamebureau dat was gespecialiseerd in mode en design. Hoewel hij vrij laat begon als fotograaf, leverde zijn carrièreswitch onverwachte resultaten op: hij werkte met prestigieuze modelabels en fotografeerde acteurs als Hugh Grant en Eva Mendez.

Marino Parisotto houdt van natuurlijk licht en grote open ruimten zoals woestijnen en de zee: zijn foto's richten zich op actie en de kracht van de verleiding. Zijn werk is romantisch, visionair, elegant en nooit vulgair. Hij verdeelt zijn tijd tussen New York, Parijs en Milaan.
 

Zijn kalenders:
- The Lavazzers 2012
- Elisir d’amore 1998

Albert Watson Photographer - His Lavazza Calendars: 1997 and 2012
Albert Watson Zijn Lavazza-kalenders: 1997 en 2012

Watson werd geboren in Edinburgh, Schotland en studeerde grafische vormgeving aan het Duncan of Jordanstone College of Art and Design in Dundee en daarna film en televisie aan het London Royal College of Art. In 1970 verhuisde hij naar de Verenigde Staten met zijn vrouw Elizabeth. Zijn originele stijl werd opgemerkt door Amerikaanse en Europese modetijdschriften. In 1975 won Albert Watson een Grammy Award en in 1976 kreeg hij zijn eerste professionele opdracht voor Vogue. Hij heeft verschillende boeken gepubliceerd en organiseerde een heel aantal solo-exposities in verschillende musea en galerieën.

Watson heeft ook succesvolle reclamecampagnes gemaakt en veel tv-reclamespots geregisseerd. Photo District News benoemde Watson tot een van de 20 meest invloedrijke fotografen van alle tijden. Hij won een Lucie Award, drie Andys, de Centenary Medal, een oeuvreprijs van de Royal Photographic Society en een Grammy Award (voor de albumhoes van Mason Proffit).


 

Zijn kalenders:
- The Lavazzers 2012
- Le due anime del caffè 1997