• Print
  • Bookmark

THE HISTORIC LAVAZZA CALENDARS

A journey in the history of a precious collector’s item

1993 is het jaar van de eerste Lavazza-kalender, met foto's van Helmut Newton. Dit was het begin van een spannende reis, een unieke relatie tussen de wereld van de fotografie en die van Lavazza-koffie.

Omdat de topfotografen van de hele wereld elkaar afwisselen achter de camera, wordt iedere kalender al snel een gewild en gekoesterd collector's item. De kalender speelt ook een belangrijke rol in Lavazza's internationale communicatie.

De Lavazza-kalender 2018 van Platon Antoniou What are you doing? De Lavazza-kalender 2018 van Platon Antoniou

 De vraag die de kalender van 2018 bezielt, is opzettelijk direct en provocerend en nodigt uit tot het omarmen van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld en behaald moeten worden voor 2030 — de einddatum die door de VN is vastgesteld om van de planeet een duurzamere plaats te maken.

Op de kalender staan de gezichten van enkele personen die de uitdaging van de verandering hebben aangenomen met concrete acties en impactvolle initiatieven, personen die een inspiratiebron kunnen zijn voor iedereen. Via hun portretten vertellen ze een jaar lang over de doelen waar ze ambassadeur van zijn: van schoon water tot gendergelijkheid, van kwaliteitsonderwijs tot het klimaat, van duurzame consumptie tot respect voor de biodiversiteit.

Hoewel 2030 nog ver weg lijkt, wil de Lavazza-kalender 2018 ons er iedere dag aan herinneren dat we allemaal in de frontlinie moeten staan om te strijden voor de toekomst die ons na aan het hart ligt.

Lavazza-kalender 2018
- "2030: What are you doing?"

De Lavazza-kalender 2017 van Denis Rouvre WE ARE what WE LIVE De Lavazza-kalender 2017 van Denis Rouvre

 De magie van de "geografie van gezichten" staat centraal in de Lavazza-kalender 2017 "We Are What We Live", we zijn wat we bewonen. "We Are What We Live" is de laatste reis van de trilogie “The Earth Defenders”, bedacht door Lavazza in samenwerking met Slow Food. Van India tot Laos en Vietnam, van Sri Lanka tot Indonesië, via de lens van fotograaf Denis Rouvre wordt over de diepe relatie verteld die de Aarde verbindt met de mensen die erop wonen: de liefde voor ieder koffieplantje, de strijd tegen een vijandig klimaat, de wens om nieuwe technieken te leren kennen, het respect voor tradities en functies, de band tussen verschillende gemeenschappen in dezelfde hoek van de wereld.

Half mens en half omgeving: de Lavazza-kalender "We Are What We Live" bestaat uit 12 sets van 2 foto's naast elkaar. Aan de ene kant het gezicht van een man of een vrouw, zonder opsmuk, vastgelegd in hun natuurlijke essentie. Aan de andere kant een plaats, een landschap, die de omgeving waarin deze mensen wonen en de natuur die ze bewerken weergeeft. Op de foto's van Rouvre is het alsof de twee helften – mens en omgeving – elkaar overlappen en elkaar vormen: ieder portret is ook een landschap en ieder landschap wordt een portret.

Lavazza-kalender 2017
- We are what we live

De Lavazza-kalender 2016 van Joey L. From Father to Son De Lavazza-kalender 2016 van Joey L.

 

 

Lavazza en Slow Food presenteren "From Father to Son", de nieuwe Kalender 2016 die is gemaakt door de jonge Canadese fotograaf Joey L.

Hoofdpersonen van zijn foto's zijn de #Earthdefenders: moderne helden van de Aarde die, dankzij de wijze lessen van hun vaders, de biodiversiteit verdedigen en een duurzame ontwikkeling stimuleren. De fotoreportage, die is gemaakt in Midden- en Zuid-Amerika, is het natuurlijke vervolg op de Lavazza-Kalender 2015 en ondersteunt het Slow Food-initiatief Terra Madre Giovani – We Feed the Planet

Ook dit jaar wordt de kalender in limited edition verkocht, om het project Terra Madre Giovani te steunen.

 

THE EARTH DEFENDERS THE EARTH DEFENDERS De Lavazza-kalender 2015 van Steve McCurry
De Lavazza-kalender 2015 van Steve McCurry, geproduceerd met Slow Food, is een fotografische reis die vertelt over de alledaagse heldendaden van de Earth Defenders: mannen en vrouwen die met moed, trots en toewijding hun projecten in Afrika verdedigen. Lavazza en Slow Food steunen op deze manier voedseltradities en kiezen partij voor alle Earth Defenders, die een bron van hoop zijn voor plaatselijke gemeenschappen en ambassadeurs voor een haalbare ontwikkeling en een betere toekomst.
In zijn 12 foto’s is McCurry erin geslaagd de ziel, kracht en menselijkheid van de Earth Defenders te vereeuwigen. Voor het eerst zal de Lavazza-kalender 2015 te koop zijn als limited edition ter ondersteuning van het project “10.000 Gardens in Africa”.

INSPIRING CHEFS INSPIRING CHEFS 2014 - Martin Schoeller
Een ongelooflijke mix van foto's en verhalen die, als in een film, met een ononderbroken, spontane beeldenstroom vertelt over inspiratie. En over koffie. De beroemde portretfotograaf Martin Schoeller zet chef-koks in de schijnwerper die "inspiratie" als keukenmantra.

De fotograaf: Martin Schoeller.

Martin Schoeller is in 1968 in München geboren. Hij ondergaat vooral de invloed van August Sander met zijn portretten van arbeiders en de invloed van Bernd en Hilla Becher. Van 1993 tot 1996 werkt hij assistent-fotograaf van Annie Leibovitz.

1/365 De 2013 Lavazza Social Calendar 1/365 De 2013 Lavazza Social Calendar
1/365 - De 2013 Lavazza Social Calendar is de kalender van Lavazza voor 2013: niet een traditionele kalender maar een video-installatie die in 12 thema's het verhaal van een heel jaar in één dag vertelt. Het werk bestaat uit de foto's en video's die gebruikers van Lavazza op de site hebben geplaatst. Hiermee wordt de eerste digitale kalender van Lavazza tot "leven" gebracht.

 

 

De kunstenaar: Marco Brambilla

Marco Brambilla is met zijn background in de film- en science-fiction-wereld een opkomend video-installatie-kunstenaar. Hij werd geprezen door het San Francisco Museum of Modern Art en het Sundance Film Festival.

THE LAVAZZERS THE LAVAZZERS 2012 – 12 speciale fotografen

 

 

The Lavazzers is de naam van de twintigste editie van de Lavazza-kalender, waarin 12 meesterfotografen samenkomen die door de jaren heen hebben bijgedragen aan het succes van de kalender: Erwin Olaf, Thierry Le Gouès, Miles Aldridge, Marino Parisotto, Eugenio Recuenco, Elliott Erwitt, Finlay MacKay, Mark Seliger, Annie Leibovitz, Albert Watson, David LaChapelle, Ellen von Unwerth.

Ze spelen en vieren hun speciale relatie met Lavazza-koffie in de vorm van zelfportretten. Onder leiding van het bureau van Armando Testa hebben de 12 fotografen zichzelf gespeeld in innovatieve, ongebruikelijke en sterk fantasierijke opnamen.

FALLING IN LOVE IN ITALY FALLING IN LOVE IN ITALY 2011 – Mark Seliger
In Italië word je makkelijk verliefd. De prachtige landschappen, het milde klimaat en de charme van de plaatselijke architectuur roepen de edelste gevoelens op. Dit is het thema van de kalender van 2011: een intensieve reis door foto's, verhaald op een geestige, surrealistische toon door de Amerikaanse fotograaf Mark Seliger.

De fotograaf: Mark Seliger
Zijn eerste baan was bij de Rolling Stone. In 10 jaar maakte hij meer dan 125 covers en regisseerde hij veel muziekvideo's.

De modellen: Olivia Wilde, Tao Ruspoli, Bill Gentle, Monica Castillo, Enrique Palacios, Noot Seear, Cedric Bihr, Liliana Dominguez, Alessandro Giallocosta, Violet Budd, Jeisa Chiminazzo, Ivan Olita

De set: Capri, Napels, Verona, Toscane, Venetië en Florence 

THE ITALIAN ESPRESSO EXPERIENCE – Allegro con Brio THE ITALIAN ESPRESSO EXPERIENCE (2010) 2010 – Miles Aldridge

 

 

De ster van de Lavazza-kalender van 2010, The Italian Espresso Experience, is Italiaanse muziek. Deze swingende, vrolijke kalender is geproduceerd door de invloedrijke Britse fotograaf Miles Aldridge, die 7 gedenkwaardige foto's heeft gemaakt.

De fotograaf: Miles Aldridge
Hij houdt van kleuren die niet in de natuur bestaan: fluorescerend geel, kauwgomroze en het felle groen van kunstgras.

De modellen: Bianca Balti, Georgia Frost, Lydia Hearst, Daisy Lowe, Alexandra Tomlinson, Alek Alexeyeva

De set: Rome, Italië

THE ITALIAN ESPRESSO EXPERIENCE THE ITALIAN ESPRESSO EXPERIENCE (2009) 2009 – Annie Leibovitz

 

 

Voor de Lavazza-kalender van 2009 interpreteert Annie Leibovitz de Italiaanse stijl met zeven afbeeldingen. Deze spectaculaire reis is een eerbetoon aan het 'Bel Paese', met zijn mode, kunst, cuisine, verleiding, bioscoop en geschiedenis. De reis wordt geleid door een kopje Lavazza-espresso, het iconische embleem van Italiaanse lifestyle over de hele wereld.

De fotograaf: Annie Leibovitz
Ze is de meest beroemdste en geprezen levende fotograaf: benoemd tot Living Legend door de US Library of Congress.

De modellen: Eva Riccobono, Gilda Sansone, Brooke and Alison Kowalski, Kate Ballo, Elettra Wiedemann, Marco De Conciliis, Alessia Piovan

De set: Rome, Italië

THE MOST MAJESTIC ESPRESSO EXPERIENCE THE MOST MAJESTIC ESPRESSO EXPERIENCE 2008 – Finlay MacKay

 

 

Door verleidelijke blikken en weelderige decors, smeken de koninginnen van de Lavazza-kalender 2008 ons naar hun hof te komen voor een echt majesteitelijke ervaring. Iedere fatsoenlijke koningin heeft haar koning en de koning van de kalender is Lavazza-espresso.

De fotograaf: Finlay MacKay
Zijn eerste foto's onthulden een zeer originele innovatieve stijl die inspiratie haalt uit straatkunst en strips, maar ook uit de meer klassieke Engelse schilderkunst.

De modellen: Sofie Nielander, Maria Dvirnik, Xiuli Gao, Anna Sjoberg, Cicely Telman, Awoi Mac Bullen Geu

De set: Milaan, Italië

THE MOST INCREDIBLE ESPRESSO EXPERIENCE THE MOST INCREDIBLE ESPRESSO EXPERIENCE 2007 – Eugenio Recuenco

 

 

 

Sensuele superheldinnen in een bandeloze stad die dankzij Lavazza-koffie niet te stoppen zijn: dat is het onderwerp van de kalender van Eugenio Recuenco. Het meesterlijke gebruik van licht en kleur maken iedere foto van de kalender van 2007 suggestief.

De fotograaf: Eugenio Recuenco
Recuenco wordt beschouwd als een van de creatiefste moderne fotografen van Spanje en is wereldwijd beroemd om zijn werk op uitgevers- en reclamegebied. Zijn zeer persoonlijke stijl is gedefinieerd als “cinematografisch” en “schilderachtig.

De modellen: Missy X, Kristina D, May Andersen

De set: Madrid, Spanje

THE FIRTS CLASS ESPRESSO EXPERIENCE THE FIRST CLASS ESPRESSO EXPERIENCE 2006 – Ellen von Unwerth

 

 

Vrouwen, reizen, dromen. Na de Lavazza-kalender van 1995, tekende Ellen von Unwerth ook voor de Lavazza-kalender van 2006. Haar aandacht gaat naar reizen in de tijd dat het vliegtuig nog maar voor een select gezelschap was weggelegd en de verbeeldingskracht vol was van exotische paradijzen, cocktails en koffie, glimlachen en verwachtingen.

De fotograaf: Ellen von Unwerth
Haar foto's zijn ironisch en provocerend, maar altijd elegant en sensueel en zijn gepubliceerd in de grote modetijdschriften van de hele wereld. Naast fotografie regisseert von Unwerth ook korte films en muziekvideo's.

De modellen: Julia, Marguarita, Kemp, Melissa, Eva J, Gia, Rila

De set: Parijs, Frankrijk

ESPRESS YOURSELF ESPRESS YOURSELF 2005 – Erwin Olaf

 

 

 

 

Voor de kalender van 2005 kijkt Lavazza in de lens van Erwin Olaf. De Nederlandse fotograaf creëert een dromerige wereld die is geïnspireerd op het circus, met rode en witte tinten voor een vermakelijk, surrealistisch verslag van de relatie tussen mannen en vrouwen.

De fotograaf: Erwin Olaf
De manier waarop hij het echte leven portretteert is altijd ironisch en nonconformistisch. Zijn foto's zitten vol humor en dwingen de kijker stil te staan bij de beperkingen van het idee van schoonheid dat wordt opgelegd door de mode- en reclamewereld.

De modellen: Sanne, Esmee, Bettina, Carmen, Renée, Anne-Marie, Corazon, Kat, Babs, Annie, Clara, Brandise

De set: Amsterdam, Nederland

MISSION TO ESPRESSO MISSION TO ESPRESSO 2004 – Thierry Le Gouès 

Voor de kalender van 2004 creëert fotograaf Le Gouès — een wereld van koffie en suiker, vrij geïnspireerd op de pop en science fiction van de jaren ‘60 en ‘70. Espressokopjes worden gelanceerd in de ruimte en de intergalactische reis laat ons een fysieke en mentale plaats voorbij onze fantasie ontdekken.

De fotograaf: Thierry Le Gouès
Hij is vooral bekend als modefotograaf, maar hij heeft ook beroemde reclamecampagnes gemaakt: "Soul” en "Popular",waarin het publiek wordt getrakteerd op een nieuwe visie op Cuba.

Het model: Ingrid Parewijck

De set: Parijs, Frankrijk

ESPRESSO AND GLAMOUR ESPRESSO AND GLAMOUR 2003 – Jean-Baptiste Mondino 

De foto's voor de Lavazza-kalender van 2003 zijn gemaakt door Jean-Baptiste Mondino. De concepten zijn Italiaansheid en cosmopolitisme, perfect gecombineerd in het populaire beeld van de “hanenkam”, die alle vitaliteit, de ironie, maar bovenal de glamour van het merk uitdrukt.

De fotograaf: Jean-Baptiste Mondino
Zijn foto's staan in diverse tijdschriften, als Vogue, Numero, The Face, Arena, Vanity Fair en Interview. Hij heeft veel beroemdheden uit de wereld van de muziek, de film en de mode gefotografeerd.

De modellen: Hanna Huber, Ralph Jacobs, Micaya , Yasmine

De plaatsen: Parijs, Frankrijk

ESPRESSO AND FUN ESPRESSO AND FUN 2002 – David LaChapelle

 In 2002 werd de Lavazza kalender voor het eerst sinds het begin gedrukt in kleur. Deze radicale verandering is het werk van een internationaal beroemde fotograaf die ook bekend is als "de koning van de hedendaagse fotografische pop art": David LaChapelle.

De fotograaf: David LaChapelle
Zijn uitbundige, originele en energieke stijl zorgt dat zijn werken onmiddellijk te herkennen zijn. Zijn stijl is surrealistisch maar ironisch en de heldere, intense, levendige kleuren worden vaak beschreven als barok en 'over the top'.

De modellen: Nicole Laliberte, Margareth Lahoussaye-Duvigny, Ehrinn Cimmings, Angela Little, Chris Cormier

De set: Malibu, VS

FRIENDS&MORE FRIENDS&MORE 2001 – Martine Franck en Richard Kalvar

 Vriendschap & levensverhalen zijn het thema van de kalender van 2001. Een kop koffie gezien door de introspectieve lenzen van twee fantastische fotoreporters van Magnum Photos: Martine Franck en Richard Kalvar.

De fotografen: Martine Franck en Richard Kalvar
Martine Franck maakt portretten van artiesten en schrijvers, maar vooral reportages die de menselijke kant belichten. Richard Kalvar is gespecialiseerd in foto's van het dagelijkse stadsleven.

De set: Parijs, Frankrijk

FAMILIES – RITRATTI INTORNO AL CAFFÈ FAMILIES – RITRATTI INTORNO AL CAFFÈ 2000 – Elliott Erwitt
Met het nieuwe millennium komt de kalender met een origineel verhaal in beelden rondom het thema van Europese families, gemaakt in de tijdloze stijl van Elliott Erwitt. Alle taferelen spelen zich af rond de routine van iedere dag.

De modellen: 70 geportretteerde mensen

De set: Milaan, Italië en Portugal

THE SENSUAL WORLD OF COFFEE THE SENSUAL WORLD OF COFFEE 1999 – Magnum Photos

 

 

De fotograaf: Elliot Erwitt
Geboren in Parijs in 1928, bij Russische ouders. In 1939 verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij fotografie en film studeerde. In 1950 begon Erwitt te werken als professioneel freelance fotograaf; hij maakte werk voor de pers en de reclamewereld, voordat hij zich bij Magnum Photos aansloot. In de jaren 1970 begon hij ook reclames en documentaires te filmen.

De plaatsen:

Cadaqués - Spanje
Addis Abeba - Ethiopië
Colombia
Delhi - India
Connecticut en San Francisco - VS
Parijs - Frankrijk
Tokio - Japan
Moskou - Rusland
Venetië - Italië
Istanbul - Turkije
Bali - Indonesië

 

ELISIR D’AMORE ELISIR D’AMORE 1998 – Marino Parisotto

 

 

 

Voor kalender nummer 6 koos fotograaf Marino Parisotto de titel van de beroemde opera van Donizetti om te zinspelen op de vele persoonlijkheden van koffie: passie, romantiek, drama, poëzie. De personages op de foto's benadrukken de "mannelijkheid" van de drank met de aanwezigheid van iconische, bijna gebeeldhouwde mannelijke figuren.

De fotograaf: Marino Parisotto
Parisotto begon als modefotograaf. Zijn reclamecampagnes zijn romantisch en visionair en willen schoonheid onthullen in al zijn vormen.

De modellen: Scott Benoit, Mandala Tayde, Leticia Herrera

De set: Palermo, Italië

THE TWO SOULS OF COFFEE THE TWO SOULS OF COFFEE 1997 – Albert Watson
In 1997 werd de kalender toevertrouwd aan de camera van Albert Watson, die besloot “de twee zielen van koffie” uit te beelden. Koffie combineert zoetheid en warmte met kracht en energie. De fotograaf vangt de geest van de koffie door deze te verbeelden als het dubbele karakter van de vrouw die soms engelachtig kan zijn en dan weer een echte duivel is.

De fotograaf: Albert Watson
In zijn grote portfolio heeft hij onder andere portretten, modereportages, landschappen en kiekjes uit het dagelijks leven. Ook heeft hij honderden tv-reclames en muziekvideo's opgenomen.

De modellen: Alek Wek, Nicole Maddox, Carmen Hawk

De set: New York, VS

1996 CALENDAR KALENDER van 1996 Ferdinando Scianna
In 1996 is de warme, mediterrane stijl de sfeer die wordt opgeroepen door de foto's van Ferdinando Scianna, gemaakt in klassiek-Italiaanse settings en vermengd met het sensuele plezier van koffie. De uitzonderlijke testimonial en perfecte vertolkster van deze sfeer is Maria Grazia Cucinotta.

De fotograaf: Ferdinando Scianna
Hij wisselde af tussen reportages, mode-opdrachten, reclame en portretten en verkreeg daarmee internationale erkenning, terwijl hij ook bleef doorwerken als journalist.

De modellen: Maria Grazia Cucinotta, Federica Ripamonti, Gianluca Cerruti

De set: Fasano, Martinafranca di Puglia, Italië

1995 CALENDAR KALENDER van 1995 Ellen von Unwerth
Ellen von Unwerth is de fotografe van de kalender van 1995. Haar sensualiteit wordt geïnterpreteerd met ironie en glamour en speelt met de verleidelijkheid van koffie. Von Unwerth maakt ook de foto's van de kalender van 2006.

De fotografe: Ellen von Unwerth
Haar foto's zijn ironisch en provocerend, maar altijd elegant en sensueel en zijn gepubliceerd in de grote modetijdschriften. Naast fotografie regisseert von Unwerth ook korte films en muziekvideo's.

De modellen: Carla Bruni, Amber Smith

De set: Parijs, Frankrijk

1994 CALENDAR KALENDER van 1994 Helmut NewtonHelmut Newton werd opnieuw door Lavazza gekozen als fotograaf voor de kalender van 1994. Newton's foto's zijn genomen in Monte Carlo en maken een krachtige indruk, die passie en energie uitstraalt.

De fotograaf: Helmut Newton
Professionele modefotograaf die een revolutie teweeg bracht in de modefotografie door geraffineerde, onthullende foto's te maken.

De modellen: Verina Nadia, Aldrige Padma

De set: Monte Carlo, Monaco

1993 CALENDAR KALENDER van 1993 Helmut Newton
Voor de kalender van 1993 koos Lavazza meesterfotograaf Helmut Newton. Zijn stijl was perfect voor het overbrengen van de passie voor koffie. Newton's foto's, die in Parijs zijn genomen, stralen passie, sensualiteit en vitaliteit uit.

De fotograaf: Helmut Newton
Geboren in Berlijn in 1920. In de zestiger jaren begon hij zijn carrière als professioneel modefotograaf. Zijn foto's worden gekenmerkt door een geraffineerde sensualiteit en een prachtige fotografische techniek, en brachten een revolutie teweeg in de modefotografie.

De modellen:
Simonetta Gianfelici, Barbara Borghesi

De set: Parijs, Frankrijk