• Print
  • Bookmark

LAVAZZA IN HET GUGGENHEIM-MUSEUM IN NY

Lavazza viert zijn 120-jarig bestaan met Alberto Burri

Lavazza is altijd al sterk gefascineerd geweest door de expressieve kracht van kunst, fotografie en design. Het bedrijf heeft door de jaren heen de waarde van diverse Italiaanse en buitenlandse artiesten voor het internationale culturele erfgoed erkend en beloond. Daardoor is Lavazza nu niet meer alleen synoniem voor koffie, maar ook voor kunst.

Dit jaar is Lavazza met trots de hoofdpartner van de overzichtstentoonstelling van het werk van Alberto Burri in het Solomon Guggenheim-museum in New York, getiteld“Alberto Burri: The Trauma of Painting”.

Een unieke gelegenheid om het publiek de werken van de pionier van het Modernisme te laten zien, wiens carrière zich aan beide kanten van de Atlantische Oceaan afspeelde.

“Die liefde leeft nog steeds voort in ons DNA.”
(Familie Lavazza)

De gedurfde en provocerende schilderijen van Burri beslaan alle zes ringen van de spiraal van het Guggenheim-museum van New York, en vormen een suggestieve reis door het leven van de artiest.

Lavazza wilde het thema benadrukken van het trauma, de pijnlijke wonde waaraan Alberto Burri uiting geeft in zijn werken, om een van de moeilijke periodes van de hedendaagse Italiaanse geschiedenis uit te lichten, die deze kunstenaar met vastberadenheid en originaliteit benadert.

”Alberto Burri stond op uit de as van de verwoesting en kwam de nederlaag en het leed van de Tweede Wereldoorlog te boven met een ijzeren wilskracht en vastberadenheid. Dankzij zijn originele keuze voor materialen als jute en verbrand hout, wordt hij de koploper van een nieuwe generatie Italiaanse kunstenaars."
(Francesco Lavazza)

Diezelfde wilskracht kenmerkt ook de familie Lavazza. Het is dan ook geen toeval dat 1915, het geboortejaar van Alberto Burri, ook het jaar is waarin Lavazza zijn historische vestiging in Turijn opende, ondanks het begin van de deelname van Italië aan de oorlog.

De aanwezigheid van Lavazza op een overzees evenement brengt ons eens te meer binnen in een wereld waarin veel meer te proeven valt dan alleen koffie.